Szerző: Bodnár Ádám

2006. október 16. 10:10

A Microsoft uniós nyomásra módosítja a Windows Vistát

A Microsoft kisebb változtatásokat hajtott végre a Windows Vistában annak érdekében, hogy megjelenésekor bizonyosan megfeleljen az európai és dél-koreai versenyjogi szabályoknak. A vállalat közölte, hogy a szoftver megjelenési dátuma ennek ellenére nem változott, a mennyiségi licencprogram résztvevői számára idén novemberben, a nagyközönség számára pedig jövő januárban lesz elérhető.

[HWSW] A Microsoft kisebb változtatásokat hajtott végre a Windows Vistában annak érdekében, hogy megjelenésekor bizonyosan megfeleljen az európai és dél-koreai versenyjogi szabályoknak. A vállalat közölte, hogy a szoftver megjelenési dátuma ennek ellenére nem változott, a mennyiségi licencprogram résztvevői számára idén novemberben, a nagyközönség számára pedig jövő januárban lesz elérhető.

Rendezték a vitás kérdéseket

Brad Smith, a redmondi cég vezető jogásza szerint sikerült megnyugtatóan rendezni azokat a problémákat, amelyek miatt az Európai Bizottság kifogást emelt: a fájlkeresés, a fájlformátumok és egyes biztonsági funkciók. "A konstruktív párbeszéd eredményeképp a Microsoft változásokat hajtott végre mindhárom területen" -- mondta Smith, hozzátéve azonban, hogy a most végrehajtott módosítások nem garantálják azt, hogy a Vista megjelenésekor az EU nem támaszt majd versenyjogi aggályokat a termékkel kapcsolatban.

A változások eredményeképpen a felhasználók választhatnak, hogy melyik internetes keresőt szeretnék használni az Internet Explorer 7-ből. További újdonság, hogy az Adobe PDF ellenfelének szánt XPS (XML Paper Specification) fájlformátumot a Microsoft szabványosítani fogja, illetve megváltoztatja a licencfeltételeit: a fejlesztők jogdíjmentesen hozzájuthatnak, de a licenc nélküli felhasználókat sem fogja szellemi tulajdon megsértése miatt perelni a Microsoft.

Fő a biztonság!

Jelentős változás még, hogy a Microsoft API-k segítségével lehetővé fogja tenni a hozzáférést a kernelhez az operációs rendszer 64 bites verziójában, ezt nem is annyira az EU, mint inkább a biztonsági vállalatok kérték, a PatchGuard technológia ugyanis nem csak a rosszindulatú kernel-módosítások ellen véd, hanem egyes biztonsági szoftverek futását is lehetetlenné teszi. A Microsoft korábban azzal érvelt, hogy a kernel teljes lezárása eredményezi a legnagyobb védelmet és stabilitást.

Szintén a biztonsággal kapcsolatos változás, hogy a Vistában található Security Center egyes részei kikapcsolhatók lesznek, ha a felhasználó által telepített védelmi szoftver rendelkezik saját konzollal. A Security Center felügyeli a gépre telepített biztonsági alkalmazásokat, mint a tűzfal és a vírusirtó. A módosításra azért volt szükség, hogy a két biztonsági konzol ne ütközzön, illetve hogy ne küldjék el kétszer is ugyanazt a figyelmeztetést, ha például a vírusirtó adatbázisa elavult.

Neelie Kroes az EU versenyügyi főbiztosa idén márciusban tette szóvá először, hogy a Windows Vistával versenyjogi problémák lehetnek. Redmond szeptemberben megszellőztette annak lehetőségét, hogy az EU "akadékoskodása" miatt elhalasztja az operációs rendszer európai premierjét, mivel a Bizottság nem nyilatkozott egyértelműen arról, mit vár a Vistától. Az Európai Bizottság részéről Kroes többször hangoztatta, nem a szervezet, hanem a vállalat dolga olyan terméket fejleszteni, ami megfelel a törvényeknek. Kroes csütörtökön egyeztetett a Microsoft elnök-vezérigazgatójával, Steve Ballmerrel. Ballmer biztosította Kroest, hogy a Vista az egész világon egyszerre kerül forgalomba.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról