Szerző: Bodnár Ádám

2006. szeptember 29. 09:16

Félmillió noteszgép-akkumulátort hív vissza a Lenovo

Több mint félmillió noteszgép-akkumulátort hívott vissza a Lenovo, amelyeket ThinkPad notebookokba építettek be. Az érintett modellek a 2005 februárja és 2006 szeptembere között gyártott ThinkPad T43, T43p, T60, X60, X60s, R51e, R52, R60 és R60e noteszek, amelyekbe a Sony által gyártott lítiumion akkumulátort építettek. A visszahívás a kérdéses időszakban gyártott Lenovo notebookoknak csak mintegy 5-10 százalékát érinti, mivel a Lenovónak nem a Sony, hanem a Sanyo az első számú akkumulátor-beszállító partnere.

[HWSW] Több mint félmillió noteszgép-akkumulátort hívott vissza a Lenovo, amelyeket ThinkPad notebookokba építettek be. Az érintett modellek a 2005 februárja és 2006 szeptembere között gyártott ThinkPad T43, T43p, T60, X60, X60s, R51e, R52, R60 és R60e noteszek, amelyekbe a Sony által gyártott lítiumion akkumulátort építettek. A visszahívás a kérdéses időszakban gyártott Lenovo notebookoknak csak mintegy 5-10 százalékát érinti, mivel a Lenovónak nem a Sony, hanem a Sanyo az első számú akkumulátor-beszállító partnere.

A Toshiba újabb visszahívása
A Toshiba a múlt héten 340 ezer notebook-akkumulátort hívott vissza tűzveszély miatt, ma újabb 830 ezer Dynabook mobil PC áramforrását rendelte vissza a vevőktől. A szóban forgó termékeket mind a Sony gyártotta. A japán elektronikai óriás eddig összesen több mint 7,5 millió potenciálisan tűzveszélyes akkumulátort szállított partnereinek.
A Lenovo és az Egyesült Államok Fogyasztói Termékbiztonsági Tanácsának (U.S. Consumer Product Safety Commission) hivatalos tájékoztatása szerint a noteszgépek akkumulátorai túlmelegedhetnek, amely a PC kigyulladásához és személyi sérülésekhez is vezethet. Mivel a potenciálisan veszélyes akkumulátorok bármelyik T4x vagy R5x sorozatú készülékkel működőképesek, azon vásárlók, akik a fenti gépekhez pótakkumulátort vásároltak vagy kaptak 2005 februárja és 2006 szeptembere között, szintén érintettek lehetnek a visszahívásban.

A Lenovo által használt akkumulátorok kérdéses biztonsága akkor került reflektorfénybe, amikor szeptember közepén a Los Angeles-i nemzetközi repülőtéren egy ThinkPad noteszgép lángra kapott. Szemtanúk beszámolója szerint a gépbe felszállva az egyik utas azt vette észre, hogy notebook-táskájából füst száll fel, ezután villámgyorsan elhagyta a gépet és az akkor már szikrákat szóró noteszgépet az utashídra hajította. Pár másodperc elteltével a számítógép lángra kapott. A ThinkPadet végül sikerült eloltani, senki sem sérült meg.


A reptéren kigyulladt notebook oltás után

A Dell és az Apple után a Lenovo a harmadik jelentős PC-gyártó, amely a Sony által gyártott hibás akkumulátorokat kénytelen visszahívni. A Dell összesen 4,1 millió, az Apple 1,8 millió potenciálisan veszélyes akkumulátort tartalmazó notebookot szállított le az ügyfeleihez. A Lenovo közölte, hogy a visszahívás és akkumulátorcsere költségeinek nagyrészét a Sony állja. A japán cégnek már a Dell és az Apple visszahívása is 170-255 millió dollárjába kerül.

Amikor a Dell és az Apple bejelentették nagyszabású visszahívási akcióikat, a Lenovo közölte, nem tervez hasonló lépést, mivel az általa használt akkumulátorokat úgy tervezték, hogy azok még a túlmelegedés előtt kikapcsoljanak. A Lenovo szóvivője elmondta, továbbra is vizsgálják, mi történhetett a Los Angelesi-i reptéren lángra kapott notebookkal, egyelőre nem tudják a hiba okát, a visszahívást "biztos ami biztos" alapon rendelték el.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról