Szerző: Ady Krisztián

2006. szeptember 27. 15:16:52

Feleslegesen okosodnak az egyre olcsóbb digitális fényképezőgépek

Csalódást okozott a látogatóknak egyes interneten olvasható vélemények szerint az idei Photokina kiállítás és vásár. A fényképezés szerelmeseinek tartott németországi show szinte semmi újat nem mutatott azoknak, akik követték az elmúlt néhány év eseményeit. Bár számtalan gyártó bemutatott okosabb és olcsóbb modelleket, valójában csak azt láthatjuk, hogy a professzionális gépek képességei köszönnek vissza az egyre olcsóbb konzumer termékekben.

[HWSW] Csalódást okozott a látogatóknak egyes interneten olvasható vélemények szerint az idei Photokina kiállítás és vásár. A fényképezés szerelmeseinek tartott németországi show szinte semmi újat nem mutatott azoknak, akik követték az elmúlt néhány év eseményeit. Bár számtalan gyártó bemutatott okosabb és olcsóbb modelleket, valójában csak azt láthatjuk, hogy a professzionális gépek képességei köszönnek vissza az egyre olcsóbb konzumer termékekben.

Beállítási lehetőségek...

A fogyasztói piacra szánt digitális fényképezőgépek egyre nagyobb felbontással kecsegtetik a vásárlókat, miközben olyan manuális beállításokat és egyéb lehetőségeket is nyújtanak már a felhasználóknak, melyek korábban csak a professzionális, vagy drágább árfekvésű készülékekben voltak elérhetőek. Az IDC nemrég megjelent prognózisa szerint nem véletlen a gyártók ezen lépései, vége ugyanis lassan az aranykornak: az amerikai digitális kamerapiacon 2006-ban mindössze 8-10 százalékos növekedés várható, ami jelentősen elmarad a 2005-ben regisztrált 21 százaléktól, illetve a 2003-ban elért 60 százalékos rekordtól.

A Kodak például bemutatta Z710 modelljét, mely 300 dolláros áron kerül piacra októbertől. A kifejezetten olcsón induló, középkategóriásnak szánt digitális fényképezőgéppel már 7,1 megapixeles felbontás, 10x-es szuperzoomo és 2-hüvelykes kijelző kerül a kezünkbe alig 64 ezer forint körüli nettó összegért. A felhasználók a 18 előre meghatározott témabeállítás mellett számtalan paramétert is átállíthatnak a kézi fotók elkészítése során.

Beállítási lehetőségek
Laikusnak útvesztő

...teljesen feleslegesen?

Az azonban nagy kérdés, szükség van-e egyáltalán ezekre a beállításokra, szükség van-e professzionális funkciókra a fogyasztói, konzumer piacra szánt gépekben. Bár a vásárlók "szabadságra vágynak", azaz elvárják a zársebesség beállításának lehetőségét, vagy a fehéregyensúly megváltoztathatóságát, elemzések szerint csupán töredékük használja valóban ezeket a funkciókat, illetve igénylik a könnyű használhatóságot. Egyes felmérések szerint a digitális fényképek elkészítésének legkedveltebb módja a teljesen automata üzemmód és a felhasználók 76 százaléka soha, vagy csak igen ritkán használja a kézi beállítási lehetőségeket.

A gyártók is tisztában vannak ezzel, hiszen számtalan olyan, igen fejlett képességekkel rendelkező készülék kapható a piacon, melyben már szinte "nagymamabiztos" üzemmód is található. Ezt az üzemmódot kiválasztva jóformán csak a témára kell irányítani a készüléket és lenyomni a gombot, mindent a fényképezőgép elektronikája fog beállítani. Száz felhasználóból 76 szinte kizárólag ezt az opciót használja -- ahogyan a mobiltelefonoknál, itt is átesünk lassan a ló túloldalára?

a címlapról

Hirdetés

Python everywhere!

2020. február 24. 13:57

Gyere Pythonozni a HWSW rendezvényeire! Megmutatjuk, hogy a Python nem csak a fejlesztők nyelve, hiszen egyszerűsége miatt előszeretettel használják az üzemeltetők és DevOps szakemberek, tesztelők, illetve az adattudósok is, és elfut szinte bárhol, a mikrovezérlőktől egészen a böngészőkig.

Aggasztó adatok?

2

Elvan a gyerek, ha mobilozik

2020. február 24. 09:46

Aggódnak érte, mégis engedik a hazai fiatal felnőtt szülők gyerekeinek az okoseszköz-használatot.