Szerző: Ady Krisztián

2006. szeptember 27. 13:40

Jöhetnek a szuperolcsó, 40 gigabájtos DVD-k

[Nerws.com] Alig egy héttel azután, hogy a Warner Bros. mérnökei szabadalmaztatták azt az elképzelést, mellyel a különböző technológiával rögzített filmeket helyeznék el egyetlen lemezen, univerzális megoldást nyújtva a felhasználók számára, a brit New Medium Enterprises megoldotta a szabadalom egyik technikai problémáját is.

[Nerws.com] Alig egy héttel azután, hogy a Warner Bros. mérnökei szabadalmaztatták azt az elképzelést, mellyel a különböző technológiával rögzített filmeket helyeznék el egyetlen lemezen, univerzális megoldást nyújtva a felhasználók számára, a brit New Medium Enterprises megoldotta a szabadalom egyik technikai problémáját is.

Zúzda helyett

A New Medium Enterprises tegnap jelentette be, hogy megoldotta azt a technológiai problémát, mely eddig lehetetlenné tette az olcsóbb többrétegű DVD-lemezek gyártását, melyek akár egymással riválizáló formátumokkal is tartalmazhatnak egy-egy filmet az azonos optikai hordozón. A fő problémát eddig a rendkívül alacsony kihozatal jelentette, azaz a legyártott optikai lemezek jelentős része eddig hibás volt, és a zúzdában landolt, jelentősen megdrágítva a hibátlan lemezek árát.

A többrétegű, akár 40 gigabájtnyi adat tárolására alkalmas, a jól bevált vörös lézert alkalmazó Versatile Multilayer Disc (VMD) lemezek a New Medium Enterprises technológiájával körülbelül 9 centes áron gyárthatók, míg az egyrétegű DVD-lemezek pillanatnyilag 6 centért állíthatók elő a dán ODMS szerint, mely egyike a világ legnagyobb lemezgyártósor beszállítóinak. Ez az 50 százalékos felár azonban bőven elfogadható, hiszen jelenleg a többrétegű írható DVD-lemezeket legalább 3-5x drágábban lehet gyártani az egyrétegűeknél az alacsony kihozatal miatt.

Az olcsó többrétegű DVD-lemezek akár meg is oldhatják az éppen kibontakozó formátumháborút: a HD DVD-re és a Blu-ray-re elsősorban a nagyobb kapacitás miatt van szükség, mely azonban elérhető a lényegesen kedvezőbb árú többrétegű DVD-lemezekkel is. A nagy kapacitást a nagyfelbontású videók igénylik. A HD-felbontással rögzített filmek 5-6x több tárhelyet igényelnek, mint a normál DVD-felbontású, MPEG-2-ben rögzített anyagok. A VMD-platform megfelelő, 40 megabit/s-os olvasási sávszélességet is biztosít.

Versatile Multilayer Disc

Jövőre kiderül

Az NME technológiai áttörését az ODMS is ellenőrizte. "[Ezt] megerősíthetem, bár szkeptikusok voltunk, amikor az NME megkeresett minket. Jelenleg 50 százalék alatti kihozatallal gyártunk kétrétegű lemezeket, de ez az új technológia lényegesen jobb eredményt nyújt, mellyel költséget spórolhatunk meg" -- mondta az ODMS vezérigazgatója, Jadranko Dovic.

Az ODMS várhatóan 2007 elején készíti el azt a prototipus gyártósort, mely már az NME technológiáját használja majd. Az új eljáráshoz az NME új író- és olvasófejeket is készített, hiszen a jelenlegi megoldások csupán maximálisan két rétegű DVD-lemezek olvasására képesek, miközben a technológia akár 10-rétegű DVD-lemezek elkészítésére is alkalmas.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról