:

Szerző: Bodnár Ádám

2006. szeptember 22. 09:53

Versenykorlátozó a még meg sem jelent Windows Vista?

Az Adobe és a Symantec is arra kérte az Európai Bizottságot, tegyen lépéseket annak érdekében, hogy a Windows Vistába ne kerüljenek be bizonyos funkciók -- írta a Wall Street Journal.

[HWSW] Az Adobe és a Symantec is arra kérte az Európai Bizottságot, tegyen lépéseket annak érdekében, hogy a Windows Vistába ne kerüljenek be bizonyos funkciók -- írta a Wall Street Journal.

Aggódik az Adobe és a Symantec

Belsős források szerint az Adobe azt kifogásolja, hogy a Vista részeként a felhasználók olyan eszközöket kapnak, amely segítségével a PDF riválisának szánt XPS (XML Paper Specification) dokumentumokat tudnak létrehozni, szerkeszteni. Az Adobe a PDF-olvasója ingyen letölthető, a PDF-ek készítésére szolgáló alkalmazás, az Acrobat azonban a cég egyik fő bevételi forrása. A kaliforniai cég szerint a Windows Vistába épített komponensek versenyhátrányba hozzák az Adobe szoftvereket.

A Symantec az új operációs rendszer biztonsági szolgáltatásait tartja versenykorlátozónak. A vállalat állítólag azt sérelmezi, hogy a Vista saját felülettel (Security Console) rendelkezik a biztonsági beállítások nyomon követésére, amelyet nem tud a sajátjára lecserélni. A védelmi szoftvereiről ismert cég emellett úgy véli, a Vistában is megtalálható PatchGuard szolgáltatás, amely az operációs rendszer magját védi a támadásoktól, kizárja a biztonsági cégek megoldásait erről a területről. A PatchGuard már a Windows XP-nek is része volt.

Egymásra várva

Az Európai Bizottság versenyügyi főbiztosa, Neelie Kroes már korábban is figyelmeztette a Microsoftot, hogy a Windows új verzióját úgy tervezze meg, hogy az ne hozza hátrányba a rivális szoftvercégeket. Tom Brookes, a Microsoft szóvivője szerint Steve Ballmer, a redmondiak elnök-vezérigazgatója még tavasszal írt egy levelet Kroes-nek, amelyben kijelentette, a cég eltávolítja az XPS-kezelő szoftvereket a Vistából, amennyiben a Bizottság ezt kéri, azonban nem kapott választ.

Kroes szóvivője, Jonathan Todd elmondta, a Bizottság már több mint egy éve folyamatosan útmutatással látja el a Microsoftot, azonban alapvetően a cégen múlik, mit épít be a Windows Vistába és mit nem. A hatóságok semmit sem tehetnek addig, amíg a termék el nem készült és piacra nem dobták -- tette hozzá Todd. "A célunk egy innovatív, biztonságos Windows Vista piacra dobása, amely mindenben megfelel az európai törvényeknek" -- mondta a Microsoft szóvivője, aki hozzátette, egyelőre nem kaptak hivatalos értesítést arról, hogy az említett cégek az Európai Bizottsághoz panaszt nyújtottak volna be.

Amint az ismert, az Európai Bizottság 2004 március végi ítéletében 497 millió euróra büntette a Microsoftot, ugyanis a cég illegálisan élt vissza a Windows operációs rendszer piaci hegemóniájával és ennek segítségével monopolizálni akarta a médialejátszók és a szerver-szoftverek piacát is. Idén júliusban aztán további 250 millió eurós bírságot szabta ki a cégre, mert az nem tett eleget a 2004 márciusi ítéletben foglaltaknak. A Mictosoft mindkét esetben fellebbezett.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 06:08

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.