:

Szerző: Bizó Dániel

2006. szeptember 20. 14:28

Megjelentek a boltokban a Games for Windows játékok

A Windows Vista megjelenése előtt a Microsoft igyekszik némi életet lehelni a PC-s játékok piacába, tegnapelőtt útjára indultak az első Games for Windows márkajelzéssel ellátott játékok. A szoftveróriás és a vele együttműködő játékkiadók azt remélik, hogy szabványosított csomagolás, valamint néhány alapvető minőségi követelmény előírása segítik majd a konzolokkal szemben immár hosszú évek óta piacot vesztő PC-s játékok eladásait.

[HWSW] A Windows Vista megjelenése előtt a Microsoft igyekszik némi életet lehelni a PC-s játékok piacába, tegnapelőtt útjára indultak az első Games for Windows márkajelzéssel ellátott játékok. A szoftveróriás és a vele együttműködő játékkiadók azt remélik, hogy szabványosított csomagolás, valamint néhány alapvető minőségi követelmény előírása segítik majd a konzolokkal szemben immár hosszú évek óta piacot vesztő PC-s játékok eladásait.

A LucasArts és a THQ által jegyzett címek, név szerint a LEGO Star Wars II: The Original Trilogy, valamint a Company of Heroes, vagyis az Elit Alakulat viselik elsőként a Games for Windows jelzést, amely a játék dobozának egy felső sávjában foglal magának helyet, ezzel segítve a vásárlókat a boltban való tájékozódásban. Az utóbbi éveket az a trend jellemzi, hogy a platformonként egységes megjelenésű konzolos játékok egyre nagyobb polchelyet követelnek, a PC-sek pedig egyre inkább visszaszorulnak.

Az egységesebb vizualitás mellett a Games for Windows néhány követelményt is felállít a játékokkal szemben. Ezek közé tartozik a 64 bites Windows Vistával való kompatibilitás, a könnyű telepíthetőség, a Media Centerről való indíthatóság, valamint a szélesvásznú kijelzők és az Xbox 360 kontrollerének támogatása. A Microsoft szerint a PC-s játékpiac komolyabb támogatás nélkül egyszerűen kihalna, ezért az Xbox mellett igyekszik feltámasztani a PC-s játékok iránti keresletet is. Mozgatórugói ugyanakkor nyilvánvalóan nem karitatívak, mindössze igyekszik lehetőségei szerint előkészíteni a megjelenés előtt álló Windows Vista piacának egy szeletét.

A Microsoft figyelme az elmúlt évek során az Xbox-család felépítése és megerősítése felé fordult, mialatt a PC-s játékpiac évről évre csökkent, a számos tényező között a megfelelő promóció és a különféle minőségbeli és ergonómiai hiányosságok következtében. Az Informa Telecoms & Media piackutató vállalat becslése szerint 2010-ben már 17,16 milliárd dollárt tesz majd ki a konzolos játékok értékesítéséből származó bevétel, míg a PC esetében 2,96 milliárd körül alakul.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 23:49

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.