Szerző: Bizó Dániel

2006. szeptember 14. 16:32

Cell-alapú blade szervereket hoz forgalomba az IBM

Bejelentette első, Cell processzorokra épülő blade szerverét az IBM. A QS20 szabványos házban lakik, beleilleszkedik a BladeCenter keretbe, más blade gépekkel azonban nem keverhető. A borsos árú modell szeptember 29-től férhető hozzá a Kék Óriás kínálatában, ugyanakkor már a vállalat több ügyfele is megkezdte az új számítógépek tesztelését és használatát.

[HWSW] Bejelentette első, Cell processzorokra épülő blade szerverét az IBM. A QS20 szabványos házban lakik, beleilleszkedik a BladeCenter keretbe, más blade gépekkel azonban nem keverhető. A borsos árú modell szeptember 29-től férhető hozzá a Kék Óriás kínálatában, ugyanakkor már a vállalat több ügyfele is megkezdte az új számítógépek tesztelését és használatát.

3,2 teraflops egy blade keretben

A QS20 két darab 3,2 gigahertzes órajelen üzemelő Cell chipet használ, melyek egyenként 512 megabájt Rambus XDR memóriát kezelnek. A szerver alapkiépítésben egy 40 gigabájtos merevlemeznek ad otthont, két gigabites Ethernet porttal csatlakozik a hálózathoz, de képes infinibandes csatlakozásra is. A Cell chipek teljesen funkcionálisak, azaz 9 aktív maggal, 1 PowerPC-alapúval, és 8 vektoregységel érkeznek, így 3,2 GHz-en 230 gigaflopsos teljesítményt képesek egyenként felmutatni 32 bites (egyszeres pontosságú) műveletek során, míg 64 bites számítások alatt 21 gigaflopsot érnek el. A jelenleg legerősebb x86-os chip, a Woodcrest magos Xeon hasonló mutatói 48, valamint 24 gigaflops.

A QS20 dupla vastag, ezért egy BladeCenter keret 7 ilyen blade gépet képes fogadni, összesen 14 Cell chippel. Ezek összesített elméleti csúcsteljesítménye meghaladja a 3,2 teraflopsot (64 biten 300 gigaflopsot), igaz ezt teljes egészében szinte képtelenség a valóságban kiaknázni, egy ilyen klaszter estetében 50 százalékos hatékonyság már jónak számít. A QS20 a Fedora Core 5 egy speciális változatát alkalmazza, mely képes kezelni az egzotikus Cellt, melyet az IBM, a Sony és a Toshiba közösen fejlesztett ki mintegy 400 millió dollárért, elsősorban a PlayStation 3 számára.

Már üzemben az első ügyfeleknél

A blade listaára 19 ezer dollár, ráadásul minimális szoftvertámogatottság van hozzá, az alkalmazások átültetése jellemzően külön portolást és finomhangolást igényel. A QS20 ezzel együtt is rendkívül költséghatékonynak bizonyulhat a megfelelelő területeken, ahol nagy tömegű 32 bites pontosságú számítások szükségesek, viszonylag alacsony memóriaigény mellett: az IBM blade-jei az eddigi nagyteljesítményű (HPC) rendszerek árának töredékéért nyújthatják ugyanazt. Az IBM nemrég nyert meg egy szuperszámítógépes tendert, ahol 16 ezer Opteron mellett 16 ezer Cell kapott helyet a klaszterben.

A QS20-at az IBM az egészségügyi szektor, a repülőgépgyártó és hadi ipari vállalatok, valamint az energetikai ipar számára ajánlja valós idejű adatelemzésre és képalkotásra. Az első felhasználók között van például a Fraunhofer Intézet vagy a Manchesteri Egyetem is, de az --érthető okokból meg nem nevezett -- további ügyfelek világszerte üzembe helyezték az első gépeket, így az Egyesült Államokban, az Egyesült Királyságban, Spanyolországban, Németországban, Franciaországban, Japánban és Dél-Koreában is.

Moduláris felépítéséből fakaódan a Cell nem csak ipari HPC-rendszerekben, játékgépekben való alkalmazásra megfelelő, hanem kevesebb maggal, akár alacsonyabb órajelen beágyazott szórakoztatóelektronikai feladatra, például digitális televíziókban és videorekorderekben valós idejű tömörítésre, képjavításra. Ezzel elméletileg a Toshiba fog próbálkozni a jövőben, vélhetően a Cell 65 nanométeres eljárásra való implementálását követően.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról