:

Szerző: Bodnár Ádám

2006. szeptember 12. 16:10

Magyarországra jön az USA második legnépszerűbb online zeneboltja

Az Európai Unió összes országában, így Magyarországon is elérhetővé válik az Apple iTunes mögött a második legnépszerűbb internetes zenebolt, az eMusic. A katalógusban mintegy 1,7 millió zeneszám szerepel, amelyek kivétel nélkül MP3 formátumban tölthetők le, ezután korlátozás nélkül hallgathatók bármilyen készüléken, hordozható lejátszón, illetve CD-re is írhatók. Az eMusic kínálatában éppen ezért hiányoznak a legnagyobb kiadók (EMI, BMG, Sony, Universal, Warner) anyagai.

[HWSW] Az Európai Unió összes országában, így Magyarországon is elérhetővé válik az Apple iTunes mögött a második legnépszerűbb internetes zenebolt, az eMusic. A katalógusban mintegy 1,7 millió zeneszám szerepel, amelyek kivétel nélkül MP3 formátumban tölthetők le, ezután korlátozás nélkül hallgathatók bármilyen készüléken, hordozható lejátszón, illetve CD-re is írhatók. Az eMusic kínálatában éppen ezért hiányoznak a legnagyobb kiadók (EMI, BMG, Sony, Universal, Warner) anyagai.

Az eMusic vezetője szerint vállalatuk folyamatosan tárgyalásban van a legnagyobb lemezcégekkel, de addig nem köt megállapodást egyikkel sem, amíg az nem járul hozzá, hogy dalait MP3 formátumban tegyék letölthetővé a felhasználók számára. Mivel a kiadók a kalózkodástól tartva a jogvédett formátumokat (pl. Microsoft WMA, Apple AAC) részesítik előnyben, egyelőre nem látszanak közeledni az álláspontok.

Annak ellenére, hogy az eMusic katalógusából hiányoznak a legnagyobb kiadók és a leghíresebb előadók, a vállalat 13 százalékos részesedéssel második az amerikai digitális zenepiacon az Apple iTunes Music Store mögött, megelőzve olyan nagy neveket is, mint az MSN Music és a Napster. "A célunk az EU-ban is ugyanaz, amit már elértünk az Államokban: a független zenék első számú forrásává válni és a második legnagyobb digitális zeneszolgáltatást üzemeltetni" -- mondta David Pakman, az eMusic vezetője.

Az európai felhasználók egyelőre angol nyelvű felhasználói felületet látnak, de 2007-ben németül, franciául, olaszul és spanyolul is megtanul az eMusic. A legolcsóbb tarifa havi 13 euró, ezért 40 dal letöltését engedélyezi az eMusic, 21 eurórért viszont már 90 nótát adnak. Regisztráció előtt próbaképp 14 napig összesen 25 dalt ingyen letölhet minden internetező (a regisztrációhoz hitelkártyaszám szükséges). Az eMusictól megvásárolt számok a felhasználó tulajdonába kerülnek, vagyis az előfizetés felmondása esetén is tovább hallgathatók, másolhatók.

Az eMusic a holland Buma/Stemra szerzői jogdíjkezelő szervezettel állapodott meg az első, Európát átölelő licencelési konstrukcióról, amely lehetővé tette a számára hogy a 25 EU-ország mindegyikében egyszerre indítsa el szolgáltatását. Az eMusic az eladásokat országonként külön kezeli majd, a jogdíjakat a Buma/Stemra osztja el különféle jogdíjkezelő szervezetek között.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 18:48

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.