Szerző: Bizó Dániel

2006. augusztus 21. 13:18

A Dell és a Sony már régóta tudott a hibás akkumulátorokról

[Reuters/Infoworld/InformationWeek] Mint arról múlt héten beszámoltunk, a Dell történetének egyik legnagyobb visszahívását volt kénytelen bejelenteni, miután egy felrobbanó Dell notebookról kezdtek el villámgyorsan képek terjedni a weben. A lépésre a világ legnagyobb PC-forgalmazója a további presztizsveszteség kockázata miatt kényszerült, mivel az eset kapcsán már számtalan paródia is született a Dell gépekről -- a problémáról ugyanakkor már jóideje tudtak.

[Reuters/Infoworld/InformationWeek] Mint arról múlt héten beszámoltunk, a Dell történetének egyik legnagyobb visszahívását volt kénytelen bejelenteni, miután egy felrobbanó Dell notebookról kezdtek el villámgyorsan képek terjedni a weben. A lépésre a világ legnagyobb PC-forgalmazója a további presztizsveszteség kockázata miatt kényszerült, mivel az eset kapcsán már számtalan paródia is született a Dell gépekről -- a problémáról ugyanakkor már jóideje tudtak.

Mutogatás

A Dell szerint nem kevesebb mint 4,1 millió lithium-ion akkumulátorról van szó, melyeket a Sony gyártott. Ezek alacsony valószínűséggel ugyan, de esetenként túlmelegedhetnek, sőt rosszabb esetben füstölhetnek, és akár meg is gyulladhatnak. Az eset a Dell notebook kínálatának nagy részét érinti, amelyek 2004 áprilisa és 2006. július 18-a között kerültek forgalomba, beleértve az önállóan értékesített akkumulátorokat is. A vállalatokat ért kár, nem beszélve a márkakép csorbulásáról és az esetleg elvesztett ügyfelekről, akár a 400 millió dollárt is kiteheti, amelyen egyelőre meghatározatlan arányban osztozni fognak.

A két vállalat az ügy kipattanását követően nem volt rest azonnal sűrű egymásra mutogatásba kezdeni, amiben főként az amerikaiak jeleskedtek. A Dell szerint az eset kizárólag a Sony hibája, ugyanis más beszállítóitól kapott akkumulátoraival semmi hasonló gond nincs. A Sony ezzel szemben, valamivel diplomatikusabban úgy nyilatkozott, hogy más PC-szállítónál nem jelentkeztek hasonló problémák, így minden bizonnyal a Dell töltési rendszere és a Sony akkumulátorok közötti kapcsolatban keresendő a bűnbak.

A Sony a szintén japán Sanyo mögött a világ második legnagyobb notebook-akkumulátor szállítója, globális részesedése 25 százalék körülire tehető. A Dellen kívül a vállalat telepekkel látja el az Apple, a HP, a Fujitsu, a Toshiba és a Lenovo hordozható számítógépeit is. Ezen társaságok képviselői úgy nyilatkoztak, hogy náluk nem fordulhat elő hasonló, mivel bár szintén a Sony a beszállító, az akkumulátorok és az azt kezelő áramkörök, szoftverek működése nem teszi lehetővé a baleseteket -- ezért semmiféle visszahívást nem terveznek.

Azt hitték, nem veszélyes

Bár a visszahívás az Inquirer informatikai bulvárlapban leközölt képeket nagyjából két hónappal követte, a gondok a Dell és a Sony előtt már hónapokkal korábban ismert voltak. A két vállalat 2005 októberében és 2006 februárjában is párbeszédet folytatott a megoldással kapcsolatban, aminek eredményeként a Sony mindkét alkalommal módosította gyártási eljárását. A már korábban milliószámra legyártott, meghibásodásra alacsony százalékban hajlamos akkumulátorok veszélyességével azonban nem voltak tisztában -- állítja legalábbis Rick Clancy, a Sony Electronics szóvivője.

A gondot a lithium-ion cellák gyártása során bekerült, mikroszkopikus fémes szennyeződés okozza. Ezek a fémdarabkák később, az akkumulátor működése során kikezdhetik a cellákban található, rendkívül vékony műanyag szigetelőrétegeket, amely az ellentétes pólusokat (anód és katód) választják el egymástól. Ha egy viszonylag kisebb fémdarab, vagy bármilyen vezető anyag átszakítja az elválasztó polimer réteget, akkor egy miniatűr rövidzárlat keletkezik. Ez minimális hevülést és a töltöttség csökkenését okozza, majd a telep tönkremeneteléhez vezethet.

Ritka esetben azonban egy nagyobb részecske ékelődhet be a szigetelőbe, közvetlenül összekapcsolva a két pólust, aminek eredményeként az hirtelen adja le a tárolt energiát, ami jelentős hő felszabadulásával jár együtt. Ez azzal a veszéllyel fenyeget, hogy láncreakciót indít be a cellák között, az egész akkumulátorra kiterjedően. Egyesek szerint ez történhetett az ominózus képeken szereplő Dell laptoppal is, Oszakában, mikor a szó szerint felrobbant a gép egy konferencián.

Felrobbanó Dell notebook, Oszakában
Forrás: The Inquirer

A Sony szerint minden PC-márka maga határozza meg az akkumulátorok paramétereit, úgy mint a cellák pontos konfigurációját, termikus és töltési jellemzőket, a számítógépben található más hőforrásokhoz való közelséget. Ezek márkáról márkára változnak, és az oszakai incidenshez szükség volt Dell-specifikus körülményekre, állítják a japánok. Az Egyesült Államok fogyasztóvédelmi hivatala ugyanakkor szélesebb körű vizsgálatot kezdeményezett, hogy feltérképezze a Sony által gyártott akkumulátorok jelentette kockázatokat, aminek eredményeire még várni kell.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról