Szerző: Ady Krisztián

2006. augusztus 7. 08:45

Kipróbáltuk: BenQ-Siemens EF81, a fiatal vállalatvezetők mobiltelefonja

A BenQ Mobile hazai képviselete július elején mutatta be első három olyan készülékét, melyet a Siemens mobilüzletágának felvásárlását követően BenQ-Siemens márkajelzéssel dobott piacra. Az új készülékek egyikére méltán lehet büszke a tajvani gyártóóriás: az EF81 az egyik legvékonyabb harmadik generációs mobiltelefon jelenleg a piacon.

A BenQ Mobile hazai képviselete július elején mutatta be első három olyan készülékét, melyet a Siemens mobilüzletágának felvásárlását követően BenQ-Siemens márkajelzéssel dobott piacra. Az új készülékek egyikére méltán lehet büszke a tajvani gyártóóriás: az EF81 az egyik legvékonyabb harmadik generációs mobiltelefon jelenleg a piacon.

Masszív

A BenQ-Siemens márka jelenlegi zászlóshajóját nyilvánvalóan a Motorola rendkívül sikeres pengtelefonja, a RAZR V3 inspirálta, és a tajvaniaknak sikerült az, ami a Motorolának sajnos nem: egy valóban vékony 3G-s mobilt alkottak. A mindössze 15,9 milliméter vastag EF81 közel 4 milliméterrel vékonyabb a V3 harmadik generációs változatánál, a V3x-nél. A kagylóformájú készülék funkciói ugyanakkor nem szenvedtek csorbát a karcsúsítást követően, az EF81 minden harmadik generációs funkciót (videotelefonálás, gyors internet, video- és zeneletöltés, streamelés) teljeskörűen támogat.

BenQ-Siemens EF81

Az egész mobiltelefon háza (a hátlapot kivéve) magnéziumötvözetből készült, a hátlap és az akkumulátor fedlapja pedig feketére eloxált alumínium -- a telefon nem recseg, nem ropog, rendkívül masszív, első osztályú összeszerelésű. A sok fém ellenére a készülék súlya akkumulátorral együtt csupán 110 gramm. A két nagyméretű kijelző közül a külsőt (120 x 160 pixel) karcolásálló, keményített ásványüveg védi, ezt az anyagot jellemzően karóráknál alkalmazzák.

A kinyitást követően bukkan elő a jó fényerejű, felbontásából és méretéből adódóan sajnos rendkívül energiazabáló, 2,2 hüvelykes, 262 ezer szín és 240 x 320 pixel megjelenítésére alkalmas elsődleges kijelző. Alatta fordul ki és be a 2 megapixeles kamera, melyet összecsukott állapotban a külső kijelző segítségével fényképezésre, kinyitott állapotban videotelefonálásra is lehet használni. Ezzel a megoldással a BenQ Mobile megspórolta a második kamera beépítésének szükségességét.

BenQ-Siemens EF81 BenQ-Siemens EF81 BenQ-Siemens EF81 BenQ-Siemens EF81 BenQ-Siemens EF81

BenQ-Siemens EF81 BenQ-Siemens EF81 BenQ-Siemens EF81

Lapos billentyűk

A vékony készülék V3-utánérzés billentyűzete rozsdamentes acél, melynek használata némi megszokást igényel a hagyományos billentyűzetekhez képest -- a pengemoto tulajok ezt a készüléket viszont már teljesen kézre állónak érezhetik. Az EF81-en egyetlen külső csatlakozó található: a Siemens rendszercsatlakozója töltésre, USB-adatátvitelre és headset csatlakoztatására alkalmas. Sajnos a készülék microSD-foglalatát az akkumulátor alá, a SIM-kártya mellé dugták el, pedig mára már az összes gyártó megtanulta, hogy a memóriakártyának könnyen elérhető helyen illik lenni.

A legfontosabb alkalmazásokat (internetböngésző, médialejátszó alkalmazás, videotelefonálás) egyetlen gombnyomással elérhetjük, sőt, bár az EF81 nem igazi okostelefon, egy dedikált gombbal lehetőségünk van "taszkváltásra", azaz több menüpontot, programot futtathatunk egyszerre, és ezek között ezzel a gombbal bármikor átválthatunk. Ez a funkció rendkívül hasznosnak bizonyult, nagyban segíti a mobil mindennapos használatát, például nem kell kilépni az internetböngészőből egy SMS megírásáért, vagy egy telefon elintézéséért.

BenQ-Siemens EF81 BenQ-Siemens EF81 BenQ-Siemens EF81

Programok

A beépített médialejátszó alkalmazás a háttérben is képes futni, és az összes népszerű fájlformátumot támogatja (MP3, AAC++, MPEG4, RealVideo 8/9, H.263 és 3GPP). A lejátszóprogramot az előlapi kezelőszervekkel is irányíthatjuk a mobil összecsukott állapotában. A mellékelt sztereó headset átlagos minőséget nyújtott, a kihangosító funkciót is biztosító beépített hangszóró pedig meglepően jó minőségben -- és hatalmas hangerővel -- szólaltatta meg a feltöltött MP3 zenéket.

A kereskedelmi forgalomba kerülő modellekben körülbelül 30 megabájtnyi memória áll rendelkezésre a dalok, videók feltöltésére, a képek elkészítésére, a BenQ Mobile ugyanis rendkívül sok, körülbelül 40 megabájtnyi előre telepített témát, játékot és egyéb apróságot tölt fel a telefonokra. A legegyszerűbb memóriabővítési lehetőség nyilván egy microSD memórakártya beszerzése, mert a BenQ Mobile ezt nem mellékeli az EF81-hez.

A rengeteg előre telepített program között üzleti alkalmazásokat éppúgy megtalálhatunk, mint szórakoztatóakat: a MobiPocket Readerrel és a PDF-olvasóval elektronikus könyveket olvasgathatunk, míg a koktélprogramból recepteket, és a kiválasztottakhoz szükséges komplett bevásárlólistát szerezhetünk meg. A mobil Bluetooth-os GPS-modul csatlakoztatását követően webnavigációs berendezéssé is válhat. A játékok között egy torpedó és egy 3D-s StarWars játék mellett a GemJam Fever is megtalálható.

BenQ-Siemens EF81 BenQ-Siemens EF81 BenQ-Siemens EF81 BenQ-Siemens EF81 BenQ-Siemens EF81 BenQ-Siemens EF81 BenQ-Siemens EF81

Huszonéves vállalatvezetőknek

A szépen kivitelezett és magyar nyelven is beszélő menürendszer azonban csalódást okozott. Folyamatosan olyan érzésünk volt, mintha a telefon noszogatásra, tapsra várna: egy-egy gombnyomást követően néha 1-2 másodpercig nem történt semmi. A telefon menürendszere nagyon lassú, mely igazán méltatlan a készülék kitűnő adottságaihoz. Hasonlóképpen értetlenül állunk a magyarítás csúnya hibái és nyelvezete előtt: a készüléken található tartalmakat megjelenítő "Cuccom" -- angol nyelvnél "My Stuff" -- menüpont inkább illik egy fiataloknak szánt, középkategóriás készülékhez, mint ehhez a felsőkategóriás, vezetőknek szánt mobilhoz.

BenQ-Siemens EF81
Ez lenne a "My Stuff" fordítása

A készülék működésén is illene egy kicsit csiszolni, az például bosszantó hiba, hogy egy dal lejátszása közben a fedél nyitásakor és zárásakor megszólaló hang lehalkítja le az egész telefont a rendszerhang szintjére. Ezt a rendszerhangot szerencsére kikapcsolhatjuk, s ezzel meg is szűnik ez a probléma.

Hasonlóképpen csalódást okozott a készülékbe épített kamera is, mely bár 2 megapixeles képeket készít, még jó fényviszonyok mellett is csak átlagos minőséget nyújt. Egy-két pillanat elkapásához és legfőképpen a videotelefonáláshoz elegendő ez a színvonal is, de ma már ennél illik többet letenni az asztalra. A mellékelt, illetve letölthető telefonmenedzser szoftver is mintha valami kóbor programozó diplomamunkája lenne, lassúsága mellett egyetlen pozitívuma, hogy a telefon tartalma korlátozások nélkül böngészhető a Windowson belül is, illetve lehetővé teszi az Outlook-szinkronizációt. Az egyéb adatok cseréjére inkább kártyolvasót használjunk.

A szoftverrel települő modemmel internetezésre is alkalmas a harmadik generációs hálózatokon, illetve GPRS-en az EF81. Bár a letöltési sebesség a maximális 384 kbit/s-os értéket ugyan nem érte el, de az elmúlt hét elejei hatalmas vihar közben is lehetőség volt 280-320 kbit/s-os sebességű szörfözésre a világhálón. Az újabb mobiltechnológia egyik előnye, hogy internetezés közben akár telefonálhatunk is, hívhatóak maradunk, ilyenkor a letöltési sebesség 64 kbit/s-ra korlátozódik, de a kapcsolat nem szakad meg.

A kisméretű, 960 mAh-s akkumulátort sajnos szó szerint kínozni kell: bár a készülék ritka használat mellett akár 3 napos üzemidőre is képes, a hatalmas kijelző rendkívül lecsökkenti az üzemidőt. Az átlagosnál gyakrabb WAP-ozás, játék esetén naponta kell tölteni az EF81-et -- hasonlóan a legtöbb nagy képernyővel ellátott harmadik generációs mobilhoz, illetve sok okostelefonhoz.

BenQ-Siemens EF81 BenQ-Siemens EF81 BenQ-Siemens EF81 BenQ-Siemens EF81 BenQ-Siemens EF81 BenQ-Siemens EF81 BenQ-Siemens EF81 BenQ-Siemens EF81

Nem drága

A BenQ-Siemens EF81 egy trendi dizájnú, robusztus harmadik generációs mobil meglepően kedvező árcédulával. A készüléket itthon már 80 ezer forint környékén meg lehet vásárolni kártyafüggetlenül, a mobilszolgáltatók kínálatában pedig valószínűleg még ennél is olcsóbban jelenik majd meg szeptember folyamán. Az EF81-nek ilyen ár mellett minden apró -- utólag esetleg frissítéssel javítható -- szoftverhiba megbocsátható: ilyen vékony, minőségi anyagokból összeállított, strapabíró és trendi harmadik generációs készüléket ennél olcsóbban jelenleg lehetetlen beszerezni.

A BenQ-Siemens EF81 fényképezőgépével készített képek:
BenQ-Siemens EF81 BenQ-Siemens EF81 BenQ-Siemens EF81 BenQ-Siemens EF81

BenQ-Siemens EF81 mobiltelefon értékelés

   
Minőség 10
Képességek 8
Ár/érték 10
Összbenyomás 9
Az értékelés szubjektív véleményünkön alapul

A BenQ-Siemens EF81 mobiltelefont a BenQ Mobile hazai képviselete bocsátotta rendelkezésünkre.

Véleménye van?

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról