:

Szerző: Bodnár Ádám

2006. augusztus 3. 12:54

Újdonságok a Windows Server 2003 második szervizcsomagjában

Már javában zajlik a Windows Server 2003 második szervizcsomagjának zárt bétatesztje, a Microroft ennek kapcsán számos részletet hozott nyilvánosságra, mi várható a szoftvertől. Ward Ralston, a Windows Server egyik programmenedzsere blogjában azt írta , az SP2 kevésbé lesz fájdalmas mint az SP1, ugyanis kevesebb változást hoz, lényegében csak az SP1 óta megjelent frissítéseket, javításokat tartalmazza, bár lesznek benne újdonságok is.

[HWSW] Már javában zajlik a Windows Server 2003 második szervizcsomagjának zárt bétatesztje, a Microroft ennek kapcsán számos részletet hozott nyilvánosságra, mi várható a szoftvertől. Ward Ralston, a Windows Server egyik programmenedzsere blogjában azt írta, az SP2 kevésbé lesz "fájdalmas" mint az SP1, ugyanis kevesebb változást hoz, lényegében csak az SP1 óta megjelent frissítéseket, javításokat tartalmazza, bár lesznek benne újdonságok is.

A Windows Server 2003 SP2-ben teljesen újratervezték és átírták a Installation Services-t (RIS). A kliens operációs rendszerek szerverről telepítésére szolgáló szoftver jelentős ráncfelvarráson esett át, így a nevét is megváltoztatták, az SP2-ben már Windows Deplyment Services (WDS) néven lesz megtalálható. Továbbfejlesztették a Microsoft Management Console-t, amelynek már a 3.0 verziója kerül bele az operációs rendszerbe. A Windows Server 2003 a biztonság terén is előrelép: portonként definiálható tűzfal-szabályok, új IPSEC-szűrés és WPA2 támogatás is belekerült.

Ralston szerint a fejlesztők sokat dolgoztak az MSConfig új változatán, amelyben látható lesz egy vadonatúj "fül", ez egy helyről teszi lehetővé az összes diagnosztikai és támogatási eszköz indítását, ezáltal egyszerűsítve a rendszergazdák feladatait. Az operációs rendszer új változata a hibajavításokon és a kisebb-nagyobb funkcionális fejlesztéseken túl nagyobb teljesítményt is ígér, a Ralston szerint elsősorban virtualizációs feladatok, illetve az SQL Server futását optimalizálták.

A Windows Server 2003 Service Pack 2 az idén fog megjelenni, bár konkrét dátumot a Microsoft eddig nem hozott nyilvánosságra. A javítócsomag érdekessége, hogy a Windows Server 2003 és 2003 R2 változatok (x86, x64, IA-64) mindegyike mellett a Windows XP Professional x64 Edition is frissíthető lesz vele.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. május 4. 01:49

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.