Szerző: Bodnár Ádám

2006. június 22. 10:00

Tovább gyűrűzik a könyvelési csalási botrány a Computer Associates-nél

[WSJ/HWSW] Bűnösnek vallotta magát a bíróság előtt Thomas Bennett, a Computer Associates korábbi üzletfejlesztési igazgatója, aki beismerte, hogy meg akarta akadályozni a vállalatnál könyvelési csalás ügyében folytatott nyomozást. Bennettre októberben mondják ki az ítéletet, amely a legrosszabb esetben akár ötéves börtön és 250 ezer dollár pénzbírság is lehet.

[WSJ/HWSW] Bűnösnek vallotta magát a bíróság előtt Thomas Bennett, a Computer Associates korábbi üzletfejlesztési igazgatója, aki beismerte, hogy meg akarta akadályozni a vállalatnál könyvelési csalás ügyében folytatott nyomozást. Bennettre októberben mondják ki az ítéletet, amely a legrosszabb esetben akár ötéves börtön és 250 ezer dollár pénzbírság is lehet.

Felpumpálták a bevételt

A Computer Associatesnél két évig folyamatosan vizsgálódott az Értékpapírpiaci- és Tőzsdefelügyelet, amely végül 2004-ben megállapította, hogy a vállalat 2000-ben számos esetben megsértette a számviteli jogszabályokat. Az akkori pénzügyi igazgatót a bíróság bűnösnek találta. A botrány végül a teljes felsővezetést elérte, Sanjay Kumar igazgatótanácsi elnök és elnök-vezérigazgató előbb csak lemondott vezető tisztségeiről, később azonban távoznia kellett a cégtől.

Mivel a CA egyes vezetőinek jutalma a cég részvényárfolyamától függ, Kumar mellett Bennett, illetve több más magas rangú tisztségviselő 2000-ben busás jövedelemhez jutott, mivel a könyvviteli csalásoknak köszönhetően a cég meg tudott felelni az elemzők nyereség-előrejelzéseinek, ami a részvényárfolyam növekedéséhez vezetett. Azóta Kumar mellett Stephen Richards kereskedelmi igazgatóról is bebizonyosodott, hogy részt vettek ebben az összeesküvésben, ők áprilisban beismerték bűnösségüket könyvelési csalás és az igazságszolgáltatás megakadályozásának bűntettében. Szeptemberben szabnak ki rájuk ítéletet.

A tárgyalások során bebizonyosodott, hogy Kumar vezetésével a vállalat a negyedévek végén már "35 napos hónapokkal" számolt, annak érdekében, hogy növelje bevételét. A negyedévek zárása utáni napokban az értékesítési vezetők és maga Kumar is kétségbeesett erőfeszítéseket tettek annak érdekében, hogy az ügyfelek minél hamarabb aláírják a szerződéseket, amelyeket azután visszadátumoztak az előző negyedévre.

Fiktív számlák, zsarolás

Noha a Computer Associates vezetése azóta teljesen megújult és a cég nevet is váltott -- tavaly június óta egyszerűen csak CA --, a cég egyelőre nem tudja elfeledtetni az előző rezsim sötét ügyeit, ahogy folyamatosan újabb és újabb részletek látnak napvilágot Kumarék üzelmeiről. A vizsgálat például azt is feltárta, hogy a Computer Associates 23,5 millió dollár értékben fiktív számlákat bocsátott ki az Enterprise Management Systems részére, ezzel pumpálta fel könyelésének bevételi oldalát, hogy aztán 2000 negyedik negyedévében elérje az elemzői várakozásokat.

Az EMS egyik vezetője azután megzsarolta a CA-t, hallgatásáért pénzt követelt, amit egy hawaii kiruccanáson Bennettől meg is kapott. A vizsgálat kiderítette, hogy 2003-ban a Computer Associates 300 ezer dollárért EMS-részvényeket vásárolt, a szóban forgó vezetőt pedig külső tanácsadónak szerződtette 3,7 millió dollárért, emellett 260 ezer dollár értékben kölcsönt is nyújtott neki. Az ügyhöz közeli források szerint az EMS e vezetője már évekkel ezelőtt elhagyta az Egyesült Államokat és azóta ismeretlen helyen tartózkodik.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról