Szerző: Ady Krisztián

2006. június 1. 14:03

Több ezer dolgozójától válik meg a Sun Microsystems

[News.com, HWSW] A Sun Microsystems bejelentette, hogy megválik dolgozói 11-13 százalékától -- ez az első jelentősebb, a vállalatot alaposan átformáló, újrastruktúrálást jelentő lépés Jonathan Schwartz elnök-vezérigazgatói kinevezése óta. A leépítés körülbelül 4-5000 ember elbocsátását jelenti.

[News.com, HWSW] A Sun Microsystems bejelentette, hogy megválik dolgozói 11-13 százalékától -- ez az első jelentősebb, a vállalatot alaposan átformáló, újrastruktúrálást jelentő lépés Jonathan Schwartz elnök-vezérigazgatói kinevezése óta. A leépítés körülbelül 4-5000 ember elbocsátását jelenti.

Gyors lépés előre

A Sun Microsystems jelenleg körülbelül 37500 dolgozót foglalkoztat. A létszámleépítést fél év alatt hajtják végre, azonban az elküldött ezrek jelentős része még ebben a negyedévben elveszíti állását. A kaliforniai vállalat számításai szerint a leépítéssel 480-590 millió dolláros éves megtakarítást érhetnek el a 2007-ben záródó üzleti év negyedik negyedévére.

A vállalat 2001 és 2005 között 13 ezer dolgozójától vált meg, de még ez sem volt elegendő ahhoz, hogy a csökkenő eladásokból származó bevételcsökkenést ellensúlyozza. A Sun bevételei 2001 és 2005 között 39,3 százalékkal csökkentek, míg a működési kiadások csupán 26,5 százalékkal lettek kevesebbek.

"Keményen dolgozunk, hogy a teljes Sun termékvonalat megújítsuk, szoftverektől a rendszerekig, tárolóeszközöktól a szolgáltatásokig" -- nyilatkozta Schwartz. A Sun új elnök-vezérigazgatója Jonathan Schwartz lett, akinek vezetői karrierje rakétaként ívelt a Sunnál. A 40 éves szakember 1996-ben került a céghez, amikor Lighthouse Digital nevű vállalatát felvásárolta a Sun. Azóta Schwartz folyamatosan tör előre a ranglétrán, előbb a szoftverekért felelős részleget vezette, majd 2004 áprilisában elnökké nevezték ki.

Csökkenő UNIX-szerver eladások

A Sun legnagyobb problémája a forgalom derekát adó UNIX-szerverek iránti kereslet rohamos csökkenése. A vállalat csak pár éve ismerte fel, hogy az x86-alapú kiszolgálóknak is van létjogosultsága és újabb éveknek kellett eltelnie addig, mire valóban versenyképes megoldásokkal tudott előállni. Noha az x86-chipes Sun-szerverek forgalma a legutóbbi negyedévben 81 százalékkal ugrott meg, az összes eladott kiszolgáló volumene csak 6 százalékkal nőtt, ami a drágább, nagyobb hasznot hozó SPARC-rendszerek iránti kereslet látványos visszaesését jelenti.

Az IDC adatai szerint Sun szerverpiaci bevételei tavaly 4,9 százalékkal 4,9 milliárd dollárra csökkentek, a UNIX-os kiszolgálók forgalma pedig 10 százalékkal apadt. Amennyiben ez így folytatódik tovább, a Sun vezetői által sokszor leszólt Intel Itanium processzoro szerverek forgalma már az év végére felülmúlhatja a Sun teljes szerverpiaci bevételét. Bár az eladott rendszerek számát tekintve még mindig a Sun a UNIX-piac vezetője, a realizált bevétel alapján mind az IBM, mind a HP magasan megelőzik a céget. Az x86 processzoros szerverek szegmensében -- itt versenyez a Galaxy család -- a vállalat szépen növekedik, de még mindig csak a hatodik a gyártók rangsorában és esélye sincs befogni a HP-t, a Dellt vagy az IBM-et.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról