Szerző: Ady Krisztián

2006. május 18. 10:58

Noteszgép-tulajdonosoknak kötelező a Windows XP USB-meghajtójának frissítése

[Clubic.com] A Microsoft végre elérhetővé tette azt a javítást , mely jelentősen növelheti egyes noteszgépek akkumulátoros üzemidejét. A Windows XP második szervizcsomagjában található USB-meghajtó hibája miatt ugyanis akár 20 százalékkal is kisebb lehetett egyes Intel platformot futtató noteszgépek akkumulátoros üzemideje.

[Clubic.com] A Microsoft végre elérhetővé tette azt a javítást, mely jelentősen növelheti egyes noteszgépek akkumulátoros üzemidejét. A Windows XP második szervizcsomagjában található USB-meghajtó hibája miatt ugyanis akár 20 százalékkal is kisebb lehetett egyes Intel platformot futtató noteszgépek akkumulátoros üzemideje.

Végleges megoldás

A Windows eredetiségének leellenőrzését követően letölthető frissítés javítja a hibát -- más USB-vel kapcsolatos gondokat állítólag nem --, így a beépített, USB2.0 portra csatlakozó kamerákkal, Bluetooth-modulokkal, kártyaolvasókkal rendelkező noteszgépek esetén jelentősen is nőhet az akkumulátoros üzemidő Windows XP operációs rendszer futtatása esetén. A korábban ismertetett megoldások csak ideiglenesen oldották meg ezt a problémát.

A Microsoft már tavaly júliusban elismerte ezt a hibát, tehát közel egy évet kellett várni arra, hogy kijavítsák az USB-meghajtót. A problémát nem csak a legújabb Napa (Core Solo/Duo-s noteszgépek), hanem a korábbi Sonoma platformon is sikerült reprodukálni -- akkor okozza az akkumulátor gyorsabb merülését, ha az USB-portok valamelyikére külső perifériát csatlakoztatunk. Külső perifériának számítanak az utóbbi időben szinte minden noteszgépen feltűnt beépített memóriakártya-olvasók is, valamint az ASUS noteszgépein már általános webkamerák is, melyek kikapcsolhatatlanok, fizikailag nem lehet ezeket leválasztani a rendszerekről.

Nem engedi aludni

Az USB2.0 meghajtó hibája közvetetten járul hozzá a noteszgép akkumulátorának gyorsabb merüléséhez, ugyanis nem engedi a számítógép és a processzor számára, hogy teljes mértékben kihasználja fejlett energiatakarékos képességeit, nem engedi a mélyebb szintű energiatakarékos funkciók aktiválódását. Az Anandtech korábbi tesztjei szerint a különbség elérheti a 23-25 százalékot is, a tesztelt platformokon akár egy órával hosszabb üzemidő is elérhető a javítás telepítését követően.

Az Intel szóvivője szerint nem minden noteszgépben jelentkezik ez a hiba, függ a használt processzortól, lapkakészlettől, az USB2.0 eszköztől, illetve a használt szoftvertől, meghajtóprogramtól is.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról