:

Szerző: Bodnár Ádám

2006. május 9. 13:03

Egyre népszerűbbek a tenyérgépek

A Gartner adatai szerint az első negyedévben világszerte 3,65 millió tenyérgép talált gazdára, ez a tavalyi első negyedévhez képest 6,6 százalékos növekedést jelent. A készülékek átlagos eladási ára ugyanakkor 2,7 százalékkal csökkent, ennek oka a Gartner szerint hogy kevés olyan termék kerül piacra, amely igazi újdonságot tartalmaz és ezért magasabb áron értékesíthető.

[HWSW] A Gartner adatai szerint az első negyedévben világszerte 3,65 millió tenyérgép talált gazdára, ez a tavalyi első negyedévhez képest 6,6 százalékos növekedést jelent. A készülékek átlagos eladási ára ugyanakkor 2,7 százalékkal csökkent, ennek oka a Gartner szerint hogy kevés olyan termék kerül piacra, amely igazi újdonságot tartalmaz és ezért magasabb áron értékesíthető.

A Gartner szerint a piaci növekedés elsősorban a RIM Blackberry készülékek óriási népszerűségének köszönhető, a vállalat 30,8 százalékkal növelte az eladásait a tavalyi első negyedévéhez képest és 25,6 százalékos piaci részesedést szerzett. A RIM 1,45 millió Blackberryt adott el, azonban ebből több mint félmillió tartozott a 7100-as sorozatba, amelyeket a Gartner már nem tenyérgépként, hanem okostelefonként kategorizál.

Windows Mobile
A tenyérgépeken futó operációs rendszerek piacán a Microsoft először ért el 50 százalék feletti részesedést, az eladott gépek 52,6 százalékán futott Windows Mobile. A második helyet a RIM OS szerezte meg 25,5 százalékkal, az egykor toronymagas piacvezető Palm OS-nek be kellett érnie 13,4 százalékkal és a bronzéremmel. A Symbian 3,6 százalékos, a Linux 1,2 százalékos részesedést tudott felmutatni.
A Palm eladásai ugyanakkor 25,2 százalékkal visszaestek, ahogy a vállalat egyre inkább a Treo okostelefonokra koncentrál. A Gartner adatai szerint a Palm 1998 óta nem értékesített ilyen kevés tenyérgépet mint az első negyedévben. Azt ugyanakkor meg kell hagyni, hogy a Treo igen népszerű, több mint 580 ezer fogyott belőle az év első három hónapjában, ráadásul minden ötödik a vadonatúj, Windows Mobile-t futtató Treo 700w modell volt.

Szintén jelentősen visszaestek a HP eladásai, a Gartner szerint ennek oka az iPAQ 6900-as sorozat kései bemutatása volt. Az új készülékek késve érkeztek, a régi széria pedig közben elavult, az iPAQ 6500-as modellek korára jellemző, hogy még Windows Mobile 2003 szoftverrel kerültek forgalomba. Az első negyedévben a HP 421 ezer PDA-t adott el, amivel a piac 11,5 százalékos részesedést tudhatott magáénak.

A gyártók rangsorában a negyedik helyet a Mio szerezte meg, a cég az első negyedévben 216 ezer készüléket adott el, amely 5,9 százalékos piaci részesedés megszerzésére volt elég. A beépített GPS-t tartalmazó tenyérgépek szegmensében azonban a Mio vezetett, ezek a készülékek elsősorban Európában és Ázsiában voltak népszerűek. A Gartner előrejelzése szerint a vállalat az idén több mint 1 millió GPS-es kézi számítógépet fog eladni.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 24. 13:35

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.