:

Szerző: Bodnár Ádám

2006. május 9. 09:08

PlayStation 3: minden részlet a helyén

A Los Angeles-i E3 rendezvényen magyar idő szerint hajnali két órakor bemutatkozott a nagyközönség előtt a Sony PlayStation 3 konzolja. A vállalat fellebbentette a fátylat minden részletről, így már csak a hivatalos piaci premier van hátra, amely Japánban november 11-én Európában és Amerikában pedig november 17-én lesz.

[HWSW] A Los Angeles-i E3 rendezvényen magyar idő szerint hajnali két órakor bemutatkozott a nagyközönség előtt a Sony PlayStation 3 konzolja. A vállalat fellebbentette a fátylat minden részletről, így már csak a hivatalos piaci premier van hátra, amely Japánban november 11-én Európában és Amerikában pedig november 17-én lesz.

Minden részlet a helyén

Kaz Hirai, a Sony Computer Entertainment (SCE) elmondta, a gép kétféle változatban lesz kapható, 20 vagy 60 gigabájtos merevlemezzel. Az első verzió 499, utóbbi pedig 599 dollárba (Európában ugyanennyi euróba) fog kerülni, vagyis a PlayStation 3 lényegesen drágább lesz mint legfőbb versenytársa, a Microsoft Xbox 360, amely merevlemez nélkül 299 dollárt, 20 gigabájtos meghajtóval 399 dollárt kóstál. A Sony azonban nem fél attól, hogy a magasabb ár eltántorítja a vevőket, a vállalat szerint a vásárlók megfizetik a készülék árát, akármennyi is legyen az, ha igazi értéket kapnak a pénzükért.

Fény derült a végleges hardverkonfigurációra is, a drágább PlayStation 3 ezek szerint tartalmazni fog Bluetooth- és Wi-Fi vezérlőt, SD/MMC, CompactFlash és Memory Stick olvasót, valamint képes lesz térhatású hang megszólaltatására és támogatja az akár 1080p felbontású HD megjelenítést. A Sony az E3-on többek között a Gran Turismo HD-változatával demózta a PlayStation 3 ezen képességét. Az olcsóbb verzióból kimarad a Wi-Fi, a HDMI-csatlakozó, valamint a kártyaolvasó is.

Milliók
Az első PlayStationből 12 év alatt 100 millió darabot adtak el, a PlayStation 2 ugyanezt a darabszámot 6 év alatt érte el. Kaz Hirai szerint a PlayStation 2 továbbra is jól fogy és az új generációs konzolok megjelenése ellenére sem érezhető a kereslet jelentős lanyhulása. A PlayStation Portable is nagyszerűen teljesít a piacon, a Sony szerint jövő márciusig, a pénzügyi év végéig összesen 29 millió darab eladása várható.
Bemutatásra került a konzol kontrollere is, amely az első fotókon látható banánforma helyett inkább a PlayStation 2 kontrollerét idézi. Az irányító természetesen vezeték nélkül csatlakozik majd a géphez és a Nintendo Wii vezérlőjéhez hasonlóan mozgásérzékelőt is elhelyeztek benne, viszont kimarad belőle a rezgő funkció. A PlayStation 3 egyszerre legfeljebb 7 kontrollert képes kezelni -- hangzott el.

Hatmillió öt hónap alatt

Kaz Hirai szerint a novemberi premiert követően az év végéig összesen 4 millió PlayStation 3 kerül majd a boltokba, március végéig, a Sony pénzügyi évének lezárásáig pedig további 2 millió készüléket szállítanak ki az üzletekbe. Szakértők szerint a konzol piacra dobása kezdetben érzékenyen érinti majd a Sony üzleti eredményeit, ugyanis az elképesztően magas ár ellenére a készüléket veszteséggel árulják, egyes becslések szerint az előállítási ár akár 800 dollárt is kitehet.

Sony készüléke a nagyobb kapacitású merevlemez és a mozgásérzékelő kontroller mellett lényegében egyetlen valódi előnyt tud felmutatni az Xbox 360-nal szemben az ártöbbletért, a Blu-ray lejátszási képességet. A PlayStation 3 konzol következő generációs DVD-lejátszóként, Blu-ray lejátszóként is használható lesz, bár az Xbox 360-hoz az ígéretek szerint nyáron érkezik egy külső HD DVD-meghajtó, amely ezen a téren is kiegyenlítheti az erőviszonyokat. Erről a kiegészítőről valószínűleg az E3-on lebbenti fel a fátylat a Microsoft.

Ráadásul a PlayStation 3 premierjének időpontjában a Microsoft alighanem csökkenteni fogja az Xbox 360 árát és a karácsonyi szezonra számos új játékkal is előrukkol majd, szakértők szerint az E3-on bejelentésre kerül majd a Halo 3, amelynek megjelenését minden bizonnyal az év végére időzíti a cég. Mikor a Sony PlayStation 3 megjelenik, a Microsoft már közel jár majd a 10 millió eladott Xbox 360-hoz -- vélik a piaci elemzők.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 14:02

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.