:

Szerző: Bodnár Ádám

2006. május 8. 11:35

Core 2 néven jönnek az Intel új processzorai

Core 2 néven kerülnek forgalomba az Intel új asztali és mobil processzorai, amelyeket eddig Conroe és Merom kódnevükön ismertünk. A kétmagos változatok Core 2 Duóként, az egymagosok Core 2 Solóként lesznek megtalálhatók a polcokon, a kifejezetten játékosoknak szánt, csúcsteljesítményű lapkák pedig a Core 2 Extreme nevet kapják.

[HWSW] Core 2 néven kerülnek forgalomba az Intel új asztali és mobil processzorai, amelyeket eddig Conroe és Merom kódnevükön ismertünk. A kétmagos változatok Core 2 Duóként, az egymagosok Core 2 Solóként lesznek megtalálhatók a polcokon, a kifejezetten játékosoknak szánt, csúcsteljesítményű lapkák pedig a Core 2 Extreme nevet kapják.

A Core nyomán

A terméknevet a Core Duónál bevezetett négyjegyű modellszám egészíti ki: az asztali processzorok 4000-es és 6000-es, a mobilok az 5000-es és 7000-es sorozatba tartoznak. A modellszámot egy betű előzi meg, amely az adott processzor fogyasztására utal, hasonlóan a Core Duónál bevezetett rendszerhez. Az Intel ígérete szerint az asztali Core 2 processzorok júliusban, a mobil változatok pedig legkorábban augusztusban kerülhetnek piacra.

Az Intel állítása szerint villámgyorsan fel fogja futtatni a Core 2 processzorok gyártását, amely a 13 éve velünk élő Pentium család közeli kimúlását vetíti előre. Az Intel úgy véli, 2007 első negyedévében a leszállított közép- és felsőkategóriás asztali processzoroknak már 85 százaléka lesz kétmagos és 40 százaléka már a Conroe magra épül. Ez azt jelenti, hogy 45 százalék jut a jelenleg is kapható kétmagos Pentium D-nek, és a szegmensben mindössze 15 százalékot tesznek ki az egymagos Pentiumok.

Hardveres újdonságok

Az új mikroarchitektúra számos újdonságot hoz magával a nagyobb teljesítmény és az alacsonyabb fogyasztás érdekében. A magok 14 fokozatú, 4 utasítás párhuzamos végrehajtására képes, 64 bites futószalagot kaptak, amelyek egy közös másodszintű gyorsítótáron osztoznak. Jelentős áttörésnek számít egy fejlettebb adat-előretöltési (prefetch) logika alkalmazása, illetve a multimédiás feladatok gyorsításában nagy szerepet játszó 128 bites SSE utasítások mindegyikének (!) egy órajelciklus alatti végrehajtása.

A chipek rendelkeznek majd ún. memory disambiguation megoldással is, amely az adatfüggőségek megszüntetésével újabb párhuzamosítható utasításokat állíthat elő. Említésre érdemes még a macro- és micro-ops fusion, mely képes mikroszintű és akár magas szintű (x86) utasításokat egy utasításba összefogni. A fogyasztás csökkentése érdekében erőteljes clock gatinget (órajelkapuzást) alkalmaztak az Intel mérnökei, ami azt jelenti, hogy a chip éppen nem használt részei "kikapcsolhatók".

A Core 2 család tagjai természetesen támogatni fogják az Intel hardveres virtualizációs technológiáját, valamint az Active Management megoldást is, amely lehetővé teszi a számítógépek távoli felügyeletét még abban az esetben is, ha a gépek ki vannak kapcsolva. Ilyen esetben eddig a vállalatok informatikai részlegének egy technikust kellett az adott géphez küldenie, aki bekapcsolta azt, majd sor kerülhetett a karbantartási feladatok elvégzésére, az IAMT segítségével azonban a gépek akár távolról is ki-be kapcsolhatók, de akár a BIOS-beállítások is megváltoztathatók.

VPro

A Core 2 képezi majd az alapját az Intel nemrégiben bejelentett üzleti PC platformjának, a VPrónak. A Centrinóhoz vagy a Viiv-hoz hasonlóan a VPro is a processzor, chipkészlet és hálózati vezérlő, valamint szoftverek együttesét takarja, amelyek az Intel szerint olyan képességekkel vannak felruházva, amelyek egyszerűsítik a vállalatok számára az asztali és mobil PC-k használatát és karbantartását.

A VPro két legfontosabb jellemzője az Intel hardveres virtualizációs technológia, valamint a részben erre épülő Active Management támogatása, amelyek részben a Conroe-ba, részben pedig az azt kiszolgáló chipsetbe és szoftverekbe lesznek beépítve. A VPro legnagyobb újdonsága azonban nem a technológiában keresendő, hanem a szolgáltatásokban. Az Intel számos informatikai szolgáltatóval állapodott meg, amelyek kifejezetten a VPro technológiára épülő gépekhez nyújtanak majd speciális szolgáltatásokat, például távsegítséget vagy -menedzsmentet.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 08:22

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.