Szerző: Bodnár Ádám

2006. május 4. 16:23

Új technológiával segítené az adatközpontok hűtését a HP

A Hewlett-Packard megkezdte egy új technológia tesztelését, amelytől az adatközpontok hűtési költségének 60 százalékos csökkenését várják. Az elgondolás lényege, hogy a szerverszobában sokszáz szenzort telepítenek, majd az ezek által szolgáltatott adatokat használják fel a légkondicionáló berendezések vezérlésére. A HP Palo Altó-i központjában berendezett 185 négyzetméteres szerverszoba összesen 900 érzékelőt tartalmaz. Hasonló megoldást tervez a cég egy 3300 négyzetméteres indiai adatközpontjába is.

[HWSW] A Hewlett-Packard megkezdte egy új technológia tesztelését, amelytől az adatközpontok hűtési költségének 60 százalékos csökkenését várják. Az elgondolás lényege, hogy a szerverszobában sokszáz szenzort telepítenek, majd az ezek által szolgáltatott adatokat használják fel a légkondicionáló berendezések vezérlésére. A HP Palo Altó-i központjában berendezett 185 négyzetméteres szerverszoba összesen 900 érzékelőt tartalmaz. Hasonló megoldást tervez a cég egy 3300 négyzetméteres indiai adatközpontjába is.

Az üzemeltetési költség ötöde a hűtés és fogyasztás

A szerverszobákban a légkondicionálók rendszerint folyamatosan üzemelnek és stabil hőmérséklet tartására vannak beállítva attól függetlenül, hogy a gépek terhelése és hőkibocsátása hogyan ingadozik. Chandrakant Patel, a HP Labs mérnöke azonban elmondta, a szenzorok felszerelése lehetővé teszi a légkondicionálók teljesítményének csökkentését és akár a hőmérséklet növekedését is a szerverszoba bizonyos részeiben, anélkül hogy kialakulnának kritikus forró pontok.

InfraStruXure
Az APC egészen másképp közelíti meg az adtközpontok hűtési problémáját. Az InfraStruXure lényegében egy olyan rackszekrény-rendszer, amely magában tartalmazza a beszerelt készülékek hűtéséhez, szünetmentes tápellátásához, valamint ezek felügyeletéhez szükséges eszközöket, így használatához nem szükséges speciális, magas padlós vagy más módon légkondicionált szerverszobát kiépíteni. Az InfraStruXure egy izolált környezet, amelynek belsejében az összes környezeti paraméter monitorozható.

Az InfraStruXure-rendszerek egy weben keresztül elérhető eszközzel tervezhetők és optimalizálhatók. Az így megtervezett egyedi rendszerek azután mégis egységes, moduláris, előszerelt elemekből alakíthatók ki, amelyek révén csökkenthető a telepítés ideje és költsége, ráadásul a megoldás később tovább is bővíthető.
Patel szerint az adatközpontok hűtésére jelenleg használt megoldások a nyers erőre alapoznak, hiányzik belőlük az a kifinomultság, a technológiai "finesz", ami az informatikában szinte mindenhol jelen van. Egy adatközpont üzemeltetési költségeinek ma már 15-20 százalékát teszi ki a szerverek és a légkondicionálók energiafogyasztása, amelyet az üzemeltetők szeretnének minél inkább lefaragni.

Az adatközpontok hűtése az utóbbi években vált jelentős problémává, ahogy a processzorgyártók a lehető legnagyobb számítási teljesítmény érdekében 100 Wattot meghaladó fogyasztású chipeket kezdtek forgalmazni, de a szerverek más komponenseinek teljesítményfelvétele is megnőtt, gondoljunk csak az akár 15 ezres percenkénti fordulaton pörgő merevlemezekre vagy a több gigabájtnyi memóriára, amely szintén jelentős tényező.

Egy, az IDC által elvégzett felmérés adatai azt mutatják, a szerverek 10 éve átlagosan 100 Wattot fogyasztottak, ma már ennek a négyszeresét, egy rackszekrény 10 éve még átlagosan hét szervert tartalmazott, ma pedig már több mint huszat. A legnagyobb problémát ilyen szempontból a blade szerverek okozzák, egy blade-ekkel megtömött rackszekrény teljesítményfelvétele és hőleadása megközelítheti a 20 kilowattot is, ami gyakorlatilag már kezelhetetlen.

Modellezéssel segítenek

A HP régóta folytat kutatásokat az adatközpontok hűtésével kapcsolatban. 2003 márciusában a HP Services egy olyan szolgáltatással rukkolt elő, amely során az adatközpontról egy részletes háromdimenziós modellt készítettek, majd a levegő áramlását és a hőmérsékleti értékek alakulását figyelembe véve javaslatot tettek a számítógépek és a légkondicionáló berendezések optimális elhelyezésére. A HP Services az ügyfelek adatközpontjainak felépítését, az ott taláható eszközöket tanulmányozva a saját laboratóriumában készíti el a hűtőrendszerek optimális tervét.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról