Szerző: Bodnár Ádám

2006. május 3. 09:36

A Gartner szerint a vártnál többet késhet a Vista

[News.com/HWSW] A Gartner elemzőcég által a héten kiadott jelentés szerint a Microsoft régóta várt új asztali operációs rendszere, a Vista később jelenhet meg a vártnál. Amint az ismert, a redmondiak márciusban bejelentették, hogy a szoftver az idei év vége helyett csak 2007 tavaszán lesz elérhető, de a Gartner még ennél is nagyobb késést jósol.

[News.com/HWSW] A Gartner elemzőcég által a héten kiadott jelentés szerint a Microsoft régóta várt új asztali operációs rendszere, a Vista később jelenhet meg a vártnál. Amint az ismert, a redmondiak márciusban bejelentették, hogy a szoftver az idei év vége helyett csak 2007 tavaszán lesz elérhető, de a Gartner még ennél is nagyobb késést jósol.

Notórius késő

A Gartner szerint a Microsoft messze földön híres arról, hogy nem tudja tartani a saját maga által szabott határidőket és ez most sem lesz másképp, a piackutató cég úgy véli, a Vista legkorábban egy év múlva, azaz 2007 második negyedévében lesz elérhető. "Nem számítunk arra, hogy a Windows Vista 2007 második negyedéve előtt széles körben elérhető lesz" -- áll a jelentésben. Az elemzőcég úgy véli, a Windows Vista moduláris felépítése miatt a végső simítások a tervezettnél hosszabb időt vesznek majd igénybe.

A Gartner azt állítja, a Windows XP és a Vista közötti átmenet hasonlóan nehéz lesz, mint a Windows 2000 esetében, amely a Beta 2 változat megjelenése után 16 hónappal készült el. Ehhez képest a Windows XP már a Beta 2 után öt hónappal készen állt, az azonban a Windows 2000 kódbázisára épült, csak viszonylag kisebb léptékű fejlesztéseket tartalmazott -- jegyzi meg a Gartner.

A redmondiak azonban ragaszkodnak ahhoz, hogy a Vista fejlesztése a -- márciusban módosított -- terveknek megfelelően halad és a Vista az ígért határidőre készen lesz. "Tisztelettel nem értünk egyet a Gartner elképzelésével a Windows Vista megjelenését illetően" -- mondta a cég szóvivője. "Továbbra is tartjuk magunkat ahhoz, hogy a Vista Beta 2 a második negyedévben megjelenik, a végleges termék pedig a mennyiségi licencprogramban idén novemberben, a fogyasztók számára pedig 2007 januárban elérhető lesz."

Fő a minőség

Amint arról beszámoltunk, a vállalat márciusban úgy határozott, hogy a Vista idénre várt hivatalos premierét 2007 januárjára halasztja. Jim Allchin, a Microsoft platform-igazgatója elmondta, a fejlesztők keményen dolgoznak azon, hogy a Vista az ősszel elkészüljön, azonban a határidők betartásánál sokkal fontosabb a termék minősége. A szoftver minőségének javításához további pár hetes munkára lesz szükség, emiatt azonban az operációs rendszer már lekési az eladások szempontjából kritikus ünnepi bevásárlási szezont -- mondta Allchin.

Bár piaci elemzők korábban egyöntetűen azon az állásponton voltak, hogy a Vista 2006-ra ígért megjelenése nem lesz jelentős hatással a PC-eladásokra, az operációs rendszer késésének bejelentése után a legtöbben mégis módosították a forgalmi várakozásokat. A Vista késése azonban elsősorban a fogyasztókat érinti, a vállalatokat nem. Egyrészt számukra -- mennyiségi licenckonstrukció keretében -- a Vista már 2006 végén elérhető lesz, másrészt a legtöbb vállalat legalább egy évet tölt a teszteléssel és ellenőrzéssel, mire széles körben elkezdi bevezetni az új operációs rendszert.

A Microsoft korábban már többször módosította a Vista megjelenésének tervezett dátumát, később pedig eltávolított az operációs rendszerből számos kulcsfontosságú funkciót annak érdekében, hogy tartani tudja a kitűzött megjelenési időpontot. Ennek esett áldozatául többek között a WinFS fájlrendszer, amelyet eredetileg a Vistába terveztek de a jelenlegi információk szerint csupán a Vista szerverváltozatának megjelenése után válik elérhetővé.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról