Szerző: Bodnár Ádám

2006. március 29. 14:29

Elhunyt Kovács Mihály, az első magyar középiskolai számítástechnika-tanár

Kovács Mihály
Kovács Mihály
[Országos Műszaki Múzeum] Március 23-án hosszú betegség után elhunyt Kovács Mihály, az első magyar középiskolai számítástechnika-tanár. Az 1916-ban született Kovács a magyar kibernetika egyik úttörője volt, a tudományos népszerűsítés egyik legnagyobb alakja, a házi számítógép kultuszának előfutára.

Úttörő

A Piarista Gimnázium tanáraként Kovács az ötvenes évek végén már kibernetikai klubot szervezett, a hatvanas években Didaktomat néven feleltetőgépet szabadalmaztatott, majd Mikromat néven kibernetikai építőkészletet gyárttatott. A hetvenes években HP programozható számológépet és TRS-80 mikroszámítógépet szerzett iskolájának, a nyolcvanas években pedig rendszeres munkatársa volt a Bitlet újság Vallató rovatának, s gyakran cikkezett a Mikroszámítógép Magazinban a HT1080Z iskolaszámítógépről, a középiskolai számítástechnika oktatásról és a Videoton TV Computerről.

Kovács Mihály 1941-től tanított matematikát és fizikát, majd az ötvenes évek végétől a csillagászat és a vitorlázás mellett atomfizikát és kibernetikát is elkezdett diákjainak oktatni. Ezzel az informatikatörténet szerint az első magyar középiskolai számítástechnika tanár lett, bár ezekben az időkben még a számítástechnika kifejezés sem létezett. Délutáni foglalkozásain a tanulók is előadtak egymásnak, illetve kibernetikai játékokat építettek, amelyekről aztán Európa-szerte jelentek meg könyvek. Kovács tanítványait mindig egyenrangú partnerként, alkotótársként kezelte.

Az első otthoni számítógép

Az Országos Műszaki Múzeum több Kovács-féle jelfogós kibernetikai szerkezetet őriz, köztük a Didaktomatot és a Mikromatot. A Mikromat kibernetikai építőkészlet tulajdonképpen nem más, mint az otthoni számítógép elődje, amelyet a kanadai Minivac-601 továbbfejlesztésével alakítottak ki a 60-as évek közepén. Jellemző, hogy az elektromechanikus szerkezet prototípusát Kovács egyik diákja, az akkor harmadik osztályos Woynárovich Ferenc készítette el.

A Mikromatot később a Budaörsi Kisipari Szövetkezet kezdte sorozatban gyártani, a készüléket a Keravill-üzletekben 1967-től 400 forintért lehetett megvásárolni. Az egy nyomtatott áramköri lapból, valamint néhány kapcsolóból és huzalból álló készülékhez 150 oldalas használati utasítást mellékeltek. A Mikromattal egyszerűen lehetett különféle kapcsolásokat, logikai kapukat építeni és demonstrálni azok működését. A boltokban megvásárolható Mikromat úttörő jelentőségű volt, hiszen így fiatalok ezrei tapasztalhatták meg első kézből a számítástechnikát akkor, amikor Magyarországon csupán pár darab -- szekrény-méretű -- számítógép létezett.

Nyitott a tudományra

Személyes ismerősei szerint amikor a katolikus egyházról a hivatalos ideológia azt tanította, hogy tudományellenes, "Miska bácsi" a legmodernebb természettudományos eredményekkel ismertette meg tanítványait. Szellemes, jóindulatú és szerzetes létére a technikai fejlődésre igen nyitott emberként emlékeznek rá ismerősei, illetve egykori tanítványai, akik közül ma sokan hazai és külföldi egyetemek, kutatóintézetek munkatársai.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról