Szerző: Bodnár Ádám

2006. március 29. 09:14

Az Európai Unió a Vista betiltásával fenyegetőzik

[WSJ/HWSW] Az Európai Unió versenyügyi biztosa, Neelie Kroes azzal fenyegette meg a Microsoftot, hogy amennyiben a Windows Vista bizonyos beépített funkciókat tartalmaz, megtilthatják európai forgalmazását. Kroes a múlt héten küldött levelet Steve Ballmernek, a redmondiak elnök-vezérigazgatójának, amelyben a Vistával kapcsolatos aggályait ecsetelte.

HIRDETÉS

[WSJ/HWSW] Az Európai Unió versenyügyi biztosa, Neelie Kroes azzal fenyegette meg a Microsoftot, hogy amennyiben a Windows Vista bizonyos beépített funkciókat tartalmaz, megtilthatják európai forgalmazását. Kroes a múlt héten küldött levelet Steve Ballmernek, a redmondiak elnök-vezérigazgatójának, amelyben a Vistával kapcsolatos aggályait ecsetelte.

Keresd a vírust!

A Microsoft szóvivője nem tudott a levélről, így aztán nem tudta elmondani, pontosan milyen funkciók beépítését tarja aggályosnak az EU. "Mindazonáltal a felhasználók egy biztonságosabb, jobban használható operációs rendszert szeretnének. A Microsoft ezen igények mentén fejlesztette ki a Vistát, természetesen a jogi körülmények figyelembe vételével" -- mondta a Wall Street Journalnak Tom Brookes.

Gyakorlat teszi...
Március utolsó napjaiban tartják zárt ajtók mögött azt a meghallgatást, amelynek végén Neelie Kroes hivatala arról határoz, a Microsoft megfelelt-e a 2004 márciusi antitröszt-ítéletben rá kiszabottaknak. Céghez közeli források szerint a Microsoft nemrég szerződtetett három korábbi európai bírát, és az ő segítségükkel készülnek a meghallgatásra. A tét nem kicsi, ugyanis amennyiben a redmondiakat elmarasztalják, 2006. december 15-ig visszamenőleg napi 2 millió eurós büntetést kell fizetniük.
Neelie Kroes hivatalának szóvivője szerint az EU elsősorban attól tart, a Microsoft úgy alakítja ki a Vistát, hogy az internetes keresések alapértelmezésként a Microsoft saját keresőjén fussanak le. A Microsoft szerint azonban lehetőség lesz ennek átállítására, így a versenytárs keresők is használhatók lesznek. Az európai versenyügyi hatóság emellett azt is aggályosnak tartaná, ha a Microsoft vírusirtót építene a Vistába, a Microsoftnak azonban nincsenek ilyen tervei, jelen állás szerint csak a kémprogramok ellen védő Windows Defender lesz az operációs rendszer része.

Jövőre csúszik

Amint arról beszámoltunk, a Microsoft a múlt héten bejelentette, hogy a Windows Vista őszre tervezett piaci bemutatását végül 2007-re halasztják el. Jim Allchin, a vállalat platform-igazgatója elmondta, a szoftver minőségének javításához további pár hetes munkára lesz szükség, emiatt azonban az operációs rendszer már lekési az eladások szempontjából kritikus ünnepi bevásárlási szezont.

A Vista kódja még az idén el fog készülni és a mennyiségi licencprogramban érintett vállalati felhasználók számára már novemberben elérhető lesz, mindazonáltal a Microsoft úgy határozott, hogy a hivatalos premiert januárra halasztja. "A valaha volt legnagyobb biztonságot kívánjuk nyújtani" -- mondta Allchin. "Ez eltart pár hétig, de felelősségteljesen akarunk cselekedni."

Június 23-án a modern fejlesztői környezetek biztonságával foglalkozó ingyenes meetup lesz. Kiderül hogyan kell a biztonságot a cég kultúra részéve tenni, hogyan lehet skálázni mindezt a deploy sebességével együtt, és lesz szó a Docker és Kubernetes biztonságáról is.

a címlapról

Hirdetés

Találkozzunk, idén is lesz SYSADMINDAY!

2021. június 19. 23:47

Duna melletti szabadtéri helyszínen, a Budapest Gardenben idén is megrendezzük a hazai Sysadmindayt, az IT-üzemeltetők világnapját. Hosszú hónapok bezártsága után ez egy jó lehetőség, hogy találkozzunk barátokkal, kollégákkal, szakmázzunk, és sörözzünk együtt.