:

Szerző: Ady Krisztián

2006. március 27. 16:43

Korai vásárlók milliói dobhatják el drága HD-televíziójukat?

[BusinessWeek.com, HWSW] Nem csak a Blu-ray és HD DVD harcának kimenetele miatt aggódhatnak azok a korai vásárlók, akik már rendelkeznek a nagyfelbontású (HD) anyagok megjelenítésére alkalmas televízióval, ugyanis könnyen előfordulhat, hogy a drágán megvásárolt készülékük nem is lesz képes az új lemezeken érkező filmek lejátszására. A kiadók érthető okokból ragaszkodnak az erős tartalomvédelemhez, azonban a szükséges másolásvédelmi rendszert a piacra kerülő HD-televízióknak csak kis hányada támogatta, illetve támogatja.

[BusinessWeek.com, HWSW] Nem csak a Blu-ray és HD DVD harcának kimenetele miatt aggódhatnak azok a "korai vásárlók", akik már rendelkeznek a nagyfelbontású (HD) anyagok megjelenítésére alkalmas televízióval, ugyanis könnyen előfordulhat, hogy a drágán megvásárolt készülékük nem is lesz képes az új lemezeken érkező filmek lejátszására. A kiadók érthető okokból ragaszkodnak az erős tartalomvédelemhez, azonban a szükséges másolásvédelmi rendszert a piacra kerülő HD-televízióknak csak kis hányada támogatta, illetve támogatja.

Nagy helyett kicsi

Egy videokártya sem támogatja
Bár az ATI a Radeon 8500 sorozat, az NVIDIA pedig a GeForce FX5700 óta támogatja a HDCP-t, ez nem jelenti azt, hogy maga a videokártya képes ilyen jelet előállítani. A HDCP védelemhez szükséges kulcsokat ugyanis licencelni kell az Intelből kivált Digital Content Protection, LLC-től. Jelenleg egyetlen videokártya sem kapható, mely támogatná kimenetén a HDCP-t, így az ezt igénylő lemezek a számítógép monitorán sem lesznek egyelőre megtekinthetők.
Bár a szórakoztatóelektronikai gyártók arra számítanak, hogy a 120 milliárd dolláros ipart a HD-éra további növekedésre ösztönzi, a másolásvédelemhez fűződő túlzott ragaszkodás mindezt a visszájára fordíthatja. A vevők könnyedén nonszensznek találhatják majd, hogy a kiadók félelmei miatt a korábban, valószínűleg horribilis összegeken beszerzett, HD-képes tévékészülékeiket lecseréljék egy újabb, szintén nem olcsó típusra. Az elmúlt három évben eladott, Egyesült Államokban gazdára talált, 20 millió nagyfelbontású tévékészülék nagy többsége ugyanis képtelen lesz biztosítani a megfelelő feltételeket.

"Ez őrület" -- mondta Richard Doherty, az Envisioneering elemzője. "Az új lejátszón lévő matrica egy nagy teljesítményű autót ígér, de az apróbetűs részből kiderül, hogy csupán egy Edselt [oldtimer, 50-es években piacra dobott, csúfosan megbukott amerikai autó] kapsz helyette" -- tette hozzá. Az alkalmazott másolásvédelem az eddigi eljárásokkal szemben ugyanis csupán csökkentett minőségű filmet tesz elérhetővé, ha nem adott a digitálisan védett kapcsolat a lejátszó és a televízió között.

A Blu-ray és HD DVD lejátszókón nézhető tartalmakat csakis HDCP (High-bandwidth Digital Content Protection) rendszert támogató, DVI-, vagy HDMI-kapcsolattal rendelkező HD-televíziókon engedélyezik a kiadók teljes pompájukban megtekinteni. Ezzel a kapcsolattal azonban csak a közelmúltban piacra került HD-televíziók 5 százaléka -- minden huszadik televízió --, illetve az idén piacra kerülő HD-televíziók csupán 15 százaléka rendelkezik, azaz mindössze ennyi készülék lesz képes az 1080 soros tartalmak megjelenítésére a digitális csatlakozón keresztül.

HDMI csatlakozó
Ha ilyen csatlakozó van a televízión, akkor nincs gond

Első lemezek védelem nélkül

Amennyiben a televízió nem rendelkezik ilyen kapcsolattal, a nagyfelbontású anyagot csak csökkentett minőségű változatban továbbítja a HD DVD vagy Blu-ray lejátszó a készülék felé, tehát hiába az csúcskategóriás televízió, a lemez és lejátszó: a másolásvédelem hiánya miatt maximum DVD-minőségű képre számíthat a drága berendezések tulajdonosa. A helyzetet tovább bonyolítja, hogy a következő generációs lejátszók képesek lesznek a jelenlegi DVD-filmek "felkonvertálására", azaz a HD-televízió nagyobb felbontásra "húzására", így egy adott lemez teljesen másképpen nézhet ki a különböző lejátszókon és tévékészülékeken. Az is előfordulhat, hogy a DVD-lemezeken beszerzett film szebb lesz, mint a Blu-ray vagy HD DVD-lemezen vásárolt.

Reménykedésre adhat ugyanakkor okot, hogy a Sony Pictures, a 20th Century Fox, a Disney, az Universal és a Paramount Pictures bejelentette, hogy első kiadványaikon eltekintenek a másolásvédelem használatától, így ezek a filmek elméletileg a régebbi szetteken is teljes felbontással jelenhetnek meg. A Warner egyelőre nem nyilatkozott ezügyben, de céghez közelálló források szerint a kiadó néhány áprilisban megjelenő lemeze már megköveteli majd a biztonságos kapcsolatot a lejátszó és a tévékészülék között. Az adott tévékészülék HDCP-támogatásáról a csomagban található kézikönyv, vagy a gyártó weboldala adhat megfelelő tájékoztatást.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 27. 07:09

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.