Szerző: mz

2000. június 19. 21:34

Hologramkiállítás

2000. június 5-én, Gábor Dénes születésének 100. évfordulóján nyitották meg a Portré- és múzeumi célú hologramok című nemzetközi hologram-kiállítást a Magyar Fotográfusok Házának I. emeleti Nagy Kiállítótermében. A kiállítást Dr. Hans I. Bjelkhagen nyitotta meg, aki a természetes színű holográfiának egyik úttörő kidolgozója és a portré holográfia világszerte elismert egyik legkiválóbb művelője.
A kiállítás fő támogatója a Siemens; a cég Gábor Dénes első munkaadója volt 1927 és 1933 között, a tudós doktori disszertációját is támogatta 1926-ban. A hologram egy olyan fényképészeti eljárás, mellyel sík felületen tudják rögzíteni a térinformációt, a néző így valódi térélményben élvezhet. A hologramok e sajátossága különösen jól érzékelhető a portré holográfiában. A kiállításon láthatók olyan portré hologramok is, amelyek ugyanazon személyről készültek, de különböző években. Az érdeklődők követhetik egy-egy ember arcának változásait időben és térben, valamint a holográfia technikai fejlődését is.
A kiállított hologramok másik nagy csoportja olyan, múzeumokban őrzött értékes és különleges tárgyakat mutat be, - mint pl. az angliai mocsári ember, vagy uralkodói koronák és ékszerek – amelyek vagy egyáltalán nem szállíthatók, vagy nagyon messzire kellene értük utazniuk az érdeklődőknek. A kiállítás egyik különlegessége a Magyar Szentkoronáról készült körbejárható multiplex hologram, melynek címe: A Magyar Szentkorona a virtuális térben.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról