:

Szerző: Bodnár Ádám

2006. március 3. 09:23

Három év alatt háromszorosára nő a Wi-Fi piac

A Wi-Fi chipkészletek piaca 2009-re megtriplázódik -- jövendöli az In-Stat piackutató cég. A prognózis szerint az elmúlt években tapasztalt elképesztő ütemű növekedés nem hagy alább, ahogy egyre több és több készüléket -- például okostelefont, tenyérgépet vagy akár digitális kamerát -- szerelnek fel vezeték nélküli hálózati vezérlővel.

[HWSW] A Wi-Fi chipkészletek piaca 2009-re megtriplázódik -- jövendöli az In-Stat piackutató cég. A prognózis szerint az elmúlt években tapasztalt elképesztő ütemű növekedés nem hagy alább, ahogy egyre több és több készüléket -- például okostelefont, tenyérgépet vagy akár digitális kamerát -- szerelnek fel vezeték nélküli hálózati vezérlővel.

"Az elmúlt öt évben a piacot a hagyományos hálózati berendezések, valamint a mobil számítógépekbe épített vezérlők mozgatták" -- mondta Gemma Tedesco, az In-Stat elemzője. "Azonban a piac változik és egyre újabb termékkategóriák jelennek meg, például a játékkonzolok, a szórakoztató készülékek, a mobiltelefonok és a nyomtatók." Az In-Stat szerint 2005-ben mintegy 140 millió Wi-Fi vezérlőt szállítottak le a gyártók, 2009-re ez el fogja érni a 430 millót.

A piackutató cég jelentéséből kiderül, hogy tavaly a noteszgépekbe épített Wi-Fi vezérlők, az otthoni és kisvállalati vezeték nélküli routerek húzták az eladásokat. A piacvezető cégek a Broadcom, az Intel és az Atheros voltak, mindannyian egy-egy szegmens egyeduralkodói. A Wi-Fi chipek piaca tavaly összesen mintegy 1 milliárd dollárra rúgott.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. május 5. 13:00

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.