Szerző: Bizó Dániel

2006. március 1. 14:00

Kipukkad vagy tovább fújódik a Google-buborék?

[The Wall Street Journal/HWSW] Megzuhant a Google részvényárfolyama, miután a vállalat pénzügyi vezérigazgatója, George Reyes arról beszélt egy befektetői konferencián, hogy a növekedés elkerülhetetlenül lassulni fog. A pánikszerű forgalom láttán piaci szakértők hamar jelentéseket tettek közzé, amelyben elemezték a Reyes által mondottakat, valamint megerősítették korábbi értékeléseiket.

HIRDETÉS

[The Wall Street Journal/HWSW] Megzuhant a Google részvényárfolyama, miután a vállalat pénzügyi vezérigazgatója, George Reyes arról beszélt egy befektetői konferencián, hogy a növekedés elkerülhetetlenül lassulni fog. A pánikszerű forgalom láttán piaci szakértők hamar jelentéseket tettek közzé, amelyben elemezték a Reyes által mondottakat, valamint megerősítették korábbi értékeléseiket.

Elkerülhetetlen lassulás...

Reyes a Merrill Lynch egy befektetői konferenciáján mondta el, hogy a Google közeledik ahhoz a ponthoz, ahol már a nagy számok törvényei gyökeret kezdenek ereszteni, arra utalva, hogy nagyobb bázisról egyre nehezebb fenntartani a korábbi növekedési ütemet, vagyis a nagy vállalatok méretüknél fogva nem képesek a kicsikhez hasonló bővülést produkálni. "A nap végén a növekedés lassulni fog" -- mondta.

Reyes szavainak hatására a Google várakozásoktól fűtött papírjainak árfolyama szabadesésszerűen közel 15 százalékot zuhant, a kereskedési volumen pedig csúcsot döntött, a vállalat 2004. augusztusi tőzsdei bevezetése óta ennyi részvény még nem cserélt gazdát egy napon. Az árfolyam azóta némileg magához tért, azonban sokkal alacsonyabb szinten látszik beállni, még mindig 9 százalékkal elmarad a pánik előtti, 397 dolláros szinttől. Sok befektető valószínűleg kivárásra játszik, hogy a Google a holnap tartandó szokásos éves konferenciáján kikristályosítsa, mekkora növekedési ütemet és hogyan képzel el a jövőre nézve.

...de mikor?

A börze megingása ugyanakkor jó lehetőséget kínál a bevásárlása, vélik az elemzők, akik szerint Reyes nem rövid, hanem hosszú távú jelenségről beszélt. A vezérigazgató a konferencián egyértelműsítette is, hogy nem a jelenlegi negyedéves kilátásokkal kapcsolatban beszélt. Elmondta, a Google temérdek területet lát még maga előtt, hogy fejlődjön.

A növekedés kulcsát az egy keresésre jutó bevételek, és a keresések számának fokozásában jelölte meg a pénzügyi vezér. Különösen nagy lehetőségeket lát a mobiltelefonos, helyfüggő keresésben, valamint a Google Toolbars népszerűsítésében, amellyel a felhasználók kényelmesen kutakodhatnak az interneten, vagy akár a számítógépükön anélkül, hogy külön meg kellene látogatniuk ehhez a Google oldalát.

Az elemzők egyhangúlag igyekeztek eloszlatni az aggályokat, megerősítve korábbi előrejelzéseiket és a várható növekedési mutatókat. A Goldman Sachs például továbbra is 500 dollárban határozza meg a papírok rövid távon várható árfolyamát. Szintén konszenzus látszik abban, hogy a Google valószínűleg tovább terjeszkedik riválisai kárára, bár ezen a Yahoo! és az MSN fejlesztései esetleg változtathatnak.

A Google jelenleg a világ legnagyobb internetes keresője, piaci kapitalizációja jelenleg 107 milliárd dollár, azaz nagyjából Magyarország éves bruttó hazai össztermékének felel meg. Aki jegyzéskor megvette és január 11-én eladta a két amerikai végzős egyetemista által alapított vállalat papírjait, az akár 459 százalékos hozamot is realizálhatott 16 hónap alatt.

A Beckhoff ultrakompakt, C6025 típusú ipari PC az Intel Core i processzorcsalád nagy számítási teljesítményével rendelkezik, ventilátor nélküli, kisméretű kivitelben. A rendkívül alacsony fogyasztású, új Intel Core i U processzorok teszik mindezt lehetővé.

a címlapról

Hirdetés

Csúcstechnológia pár koppintással: ezt tudja a Huawei nova 9

2021. december 5. 06:24

Manapság egyre-másra jelennek meg olyan új mobilok, amelyek hihetetlen funkciókat ígérnek, de ezeket szinte műszaki diplomával lehet csak előcsalogatni. A HUAWEI nova 9 igazi ereje abban rejlik, milyen egyszerű előcsalogatni a mobil tudását.