Szerző: Bodnár Ádám

2006. február 21. 13:11

A vártnál lassabb, de olcsóbb is lesz a GeForce 7900

Az Inquirer rendszerint megbízható hírforrásai szerint az NVIDIA március 9-én a CeBIT rendezvényen leplezi le legújabb csúcskategóriás grafikus chipjét, a GeForce 7900-at. A G71 kódnéven fejlesztett chip azonban úgy tűnik, nem hoz magával új képességeket, csupán elődje, a G70 átdolgozott, finomhangolt, magasabb órajelen futó változata lesz.

[HWSW] Az Inquirer rendszerint megbízható hírforrásai szerint az NVIDIA március 9-én a CeBIT rendezvényen leplezi le legújabb csúcskategóriás grafikus chipjét, a GeForce 7900-at. A G71 kódnéven fejlesztett chip azonban úgy tűnik, nem hoz magával új képességeket, csupán elődje, a G70 átdolgozott, finomhangolt, magasabb órajelen futó változata lesz.

Lassabb, de olcsóbb

A korábbi pletykák még úgy szóltak, hogy a G71 legalább 32 pixel futószalagot tartalmaz, most azonban úgy tűnik, a lapka a G70-hez képest csak a gyártástechnológiában és az órajelben változik. Ráadásul a hírek szerint a 90 nanométeres csíkszélességű G71 nem képes elérni az NVIDIA által kitűzött 700 MHz-es órajelet, így a boltokba kerülő változatok végül 650 MHz-es órajelen ketegnek majd. Ez összességében azt jelentheti, hogy a GeForce-család új csúcsmodellje nem lesz képes megelőzni a tesztekben az ATI Radeon X1900-at.

A fejlettebb gyártástechnológiára való átállásnak köszönhetően azonban a G71 kisebb lesz mint a G70, így előállítása és végső soron az ára is kisebb lehet. Ennek köszönhetően a GeForce 7900 GTX chipes kártyák bolti árát 499 dollárban hatázozta meg az NVIDIA, de még az 512 megabájt memóriával felszerelt csúcsváltozat is csak 599 dollárba fog kerülni. Emlékezetes, hogy a GeForce 7800 GTX megjelenésekor 599 dollárba került, a fél gigabájt memóriával ellátott kivitel meg még ennél is jóval többet kóstált.

Érkezik a középkategóriás GeForce 7600

A G71-ből a pletykák szerint készül majd egy alacsonyabb órajelű változat is, amelyet GeForce 7900GT néven tervez forgalomba hozni az NVIDIA. Ennek a chipnek a pontos paraméterei egyelőre nem ismertek, így az órajel mellett az sem tudható, hány pixel és vertex shader egységet aktiálnak majd benne. Szintén a CeBIT-en várható a GeForce 7-es sorozat középkategóriás modelljének, a GeForce 7600-nak a megjelenése, amellyel az NVIDIA az ATI Radeon X1600-as családot veszi célba.

A GeForce 7900 termékcsalád megjelenése egyben azt is jelenti, hogy a tavaly nyáron debütált GeForce 7800 eltűnik a piacról. A hírek szerint az NVIDIA kártyagyártó parnerei mostanában adták le utolsó rendeléseiket a GeForce 7800 GTX, GT lapkákra. A pár hete bejelentett GeForce 7800GS azonban egy ideig még valószínűleg piacon marad, hiszen az AGP kivitelű kártyákra szánt chip nem versenytársa a PCI Expresst támogató 7900-as sorozatnak.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról