Szerző: Bodnár Ádám

2006. február 17. 11:19

Rekordforgalom a tenyérgép-piacon

A Gartner jelentése szerint 2005-ben rekordot döntött a tenyérgépek forgalma, ami elsősorban a mobil kommunkációra felkészített készülékek óriási népszerűségének volt köszönhető. A tavalyi évben világszerte 14,9 millió PDA talált gazdára, ami 2004-hez képest 19 százalékos növekedést jelent és felülmúlja a korábbi rekordot, amelyet még 2001-ben állítottak fel az iparág szereplői. Akkor világszerte 13,2 millió készülék kelt el.

[HWSW] A Gartner jelentése szerint 2005-ben rekordot döntött a tenyérgépek forgalma, ami elsősorban a mobil kommunkációra felkészített készülékek óriási népszerűségének volt köszönhető. A tavalyi évben világszerte 14,9 millió PDA talált gazdára, ami 2004-hez képest 19 százalékos növekedést jelent és felülmúlja a korábbi rekordot, amelyet még 2001-ben állítottak fel az iparág szereplői. Akkor világszerte 13,2 millió készülék kelt el.

A Gartner jelentése ellentétben áll a többi piackutató cég adataival, akik a PDA-piac folyamaros zsugorodásáról számolnak be. Ennek oka, hogy a Gartner a tenyérgépek körébe számít egyes okostelefonokat is, például az egyre népszerűbb Blackberry készülékeket. A Blackberryk annyira jól fogytak, hogy a Gartnernél a Research In Motion vezette a gyártók listáját, a második helyen a Palm, a harmadikon a HP végzett, a dobogóról csak kevéssel csúszott le a Nokia.

A 2005-ben értékesített tenyérgépek több mint fele a Gartner jelenése szerint Windows operációs rendszert futtatott. A Microsoft szoftverére épülő készülékek eladásai tavalyhoz képest 33 százalékkal nőttek, miközben a nagy rivális Palm OS 34 százalékos visszaesést volt kénytelen elkönyvelni.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról