Szerző: Bodnár Ádám

2006. február 17. 11:19

Rekordforgalom a tenyérgép-piacon

A Gartner jelentése szerint 2005-ben rekordot döntött a tenyérgépek forgalma, ami elsősorban a mobil kommunkációra felkészített készülékek óriási népszerűségének volt köszönhető. A tavalyi évben világszerte 14,9 millió PDA talált gazdára, ami 2004-hez képest 19 százalékos növekedést jelent és felülmúlja a korábbi rekordot, amelyet még 2001-ben állítottak fel az iparág szereplői. Akkor világszerte 13,2 millió készülék kelt el.

[HWSW] A Gartner jelentése szerint 2005-ben rekordot döntött a tenyérgépek forgalma, ami elsősorban a mobil kommunkációra felkészített készülékek óriási népszerűségének volt köszönhető. A tavalyi évben világszerte 14,9 millió PDA talált gazdára, ami 2004-hez képest 19 százalékos növekedést jelent és felülmúlja a korábbi rekordot, amelyet még 2001-ben állítottak fel az iparág szereplői. Akkor világszerte 13,2 millió készülék kelt el.

A Gartner jelentése ellentétben áll a többi piackutató cég adataival, akik a PDA-piac folyamaros zsugorodásáról számolnak be. Ennek oka, hogy a Gartner a tenyérgépek körébe számít egyes okostelefonokat is, például az egyre népszerűbb Blackberry készülékeket. A Blackberryk annyira jól fogytak, hogy a Gartnernél a Research In Motion vezette a gyártók listáját, a második helyen a Palm, a harmadikon a HP végzett, a dobogóról csak kevéssel csúszott le a Nokia.

A 2005-ben értékesített tenyérgépek több mint fele a Gartner jelenése szerint Windows operációs rendszert futtatott. A Microsoft szoftverére épülő készülékek eladásai tavalyhoz képest 33 százalékkal nőttek, miközben a nagy rivális Palm OS 34 százalékos visszaesést volt kénytelen elkönyvelni.

Európa egyik legnagyobb Atlassiannal kapcsolatos rendezvénye, immár kilencedik alkalommal, új lendületet ad a vállalati produktivitásnak és a hatékony ügyfélkezelésnek. A március 20-21-i rendezvényen is lesznek top nemzetközi vendorok, a fókuszban pedig a projekt menedzsment, az IT szolgáltatásmenedzsment, és a HR lesznek.

a címlapról