Szerző: Ady Krisztián

2005. december 27. 11:53

F-Secure védelem a zombihálózatok ellen

Az F-Secure Corporation bemutatta az F-Secure Network Control megoldását, mely védelmet nyújt az internetszolgáltatók számára a botnet hálózatok káros hatásaitól. Az új védelmi technológia bevezetésére a finn székhelyű ROMmon vállalat felvásárlásával nyílt lehetőség.

[HWSW] Az F-Secure Corporation bemutatta az F-Secure Network Control megoldását, mely védelmet nyújt az internetszolgáltatók számára a botnet hálózatok káros hatásaitól. Az új védelmi technológia bevezetésére a finn székhelyű ROMmon vállalat felvásárlásával nyílt lehetőség.

A vírusokkal és trójaikkal megbűvölt, közös irányítás alatt lévő számítógépek, az úgynevezett zombigépek hálózatát hívják zombihálózatnak, botnetnek. A tulajdonosaik tudomása nélkül hálózatokba kényszerített számítógépeket spamküldésre, illetve túlterheléses (Denial of Service) támadásokra használják a botneteket irányító személyek. Az internetszolgáltatóknak óriási bevételkiesést jelentenek a botnetek, ugyanis miattuk nagyban csökkenhet a rendelkezésre álló sávszélesség.

A szolgáltatók a hálózatokat általában a sávszélesség-kiesést okozó számítógépek kézi ellenőrzésével, és a gyanús internetkapcsolatok felbontásával próbálják megóvni, amely folyamatok azonban idő- és munkaigényesek. Az internetszolgáltatók ügyfélszolgálataitól ezenkívül sok időt vesz el azoknak a hívásoknak a kezelése, amelyek az internetszolgáltatás kiesése miatt érkeznek.Erre a problémára egy olyan hálózati szintű megoldás ad választ, amely ellenőrzi a végfelhasználók által generált forgalmat, és automatikusan megtagadja a támadó vagy spameket küldözgető számítógépektől a hálózati hozzáférést. A most bemutatott F-Secure Network Control megoldás ezt a szerepet tölti be.

Az F-Secure Network Control használatakor a sávszélesség-kiesést okozó számítógépek tulajdonosai egy weblapon keresztül üzenetet kapnak. Ez az üzenet segítséget nyújt abban, hogy egyetlen online ellenőrzés és programfrissítések letöltése révén megtisztítsák számítógépeiket. Amikor a számítógép már nem okoz hálózatforgalmi problémákat, az internet-hozzáférés automatikusan helyreáll. A Finnországban 500 ezer előfizetőt védő ROMmon vállalat felvásárlásával vált lehetővé az új F-Secure Network Control technológia bevezetése. Ez a kicsi, de rendkívül nyereséges vállalat jelenleg a szegmens technológiai vezetője.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról