Szerző: Bodnár Ádám

2005. december 19. 10:21

Linuxra vált a svájci kormány

A Novell kulcsfontosságú megállapodást kötött a svájci szövetségi kormánnyal, melynek eredményeként a több mint háromezer kormányzati szerver közül mintegy háromszázon mostantól Novell SUSE Linuxot futtatnak. A Novell megoldását hivatalos közbeszerzési eljárás során választották ki. A svájci kormány UNIX-rendszereket és más Linux-disztribúciókat vált le a SUSE Linuxszal.

[HWSW] A Novell kulcsfontosságú megállapodást kötött a svájci szövetségi kormánnyal, melynek eredményeként a több mint háromezer kormányzati szerver közül mintegy háromszázon mostantól Novell SUSE Linuxot futtatnak. A Novell megoldását hivatalos közbeszerzési eljárás során választották ki. A svájci kormány UNIX-rendszereket és más Linux-disztribúciókat vált le a SUSE Linuxszal.

"Az elmúlt években fokozatosan egyre több kormányzati részleg vezette be a Linuxot, azonban ez az első eset Svájcban, hogy szövetségi szinten hivatalos közbeszerzési eljárás során döntöttek a Linux bevezetése mellett. A megállapodás a teljes szövetségi kormányra érvényes, így a svájci szövetségi közigazgatás egészében bevezetjük a Novell SUSE Linux megoldásokat" -- mondta Jürg Römer, a svájci szövetségi kormány informatikai stratégiájáért felelős küldötte.

"A svájci szövetségi kormány a technológiai infrastruktúra nagyobb mértékű működési hatékonyságát és az IT költségek csökkentését szeretné elérni. A jelenlegi megállapodás a Novell, a Linux és a nyílt forráskód iránti növekvő bizalom jele" -- mondta Tom Francese, a Novell Európa, Közel-Kelet és Afrika régióért felelős elnöke. "Követhető példát mutat olyan köz- és magánszervezetek számára, amelyek nyílt szabványok és a nyílt forráskódú megoldások bevezetését tervezik működésük javítása érdekében."

Általános trend világszerte, hogy a kormányzati hivatalok támogatják a Linux vagy más nyílt forráskódú termékek használatát a kereskedelmi szoftverekkel szemben. E lépések hátterében nemcsak a lehetséges költségmegtakarítás áll, hanem egyben -- állítják a nyílt rendszerek támogatói -- ezáltal csökkenthető az intézmények függése egy egyedüli gyártótól. Az utóbbi években számos európai kormányzatban vezettek be nyílt forrású megoldásokat mind a szervereken, mind pedig a hivatalok munkaállomásain. A legnagyobb szabású ilyen projekt talán Münchenben indult, ahol több mint 14 ezer számítógépen cserélik le a Windowst és az Office-t Linuxra és OpenOffice-ra.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról