:

Szerző: Bodnár Ádám

2005. december 8. 11:55

Már idén kapható lesz az Intel első 65 nanométeres chipje

Bennfenntes információk szerint az Intel még idén, december 27-én bejelenti első 65 nanométeres processzorát, a Presler kódnevű kétmagos Pentiumot, amely Extreme Edition kivitelben is hozzáférhető lesz.

[HWSW] Bennfenntes információk szerint az Intel még idén, december 27-én bejelenti első 65 nanométeres processzorát, a Presler kódnevű kétmagos Pentiumot, amely Extreme Edition kivitelben is hozzáférhető lesz.

Extreme Edition 955

A Presler nem csak gyártástechnológia, hanem teljesítmény és funkciók tekintetében is számos újdonsággal szolgálhat. A Pentium Extreme Edition 955 processzor már 1066 MHz-es front side busszal jár és magonként 2 megabájt, vagyis összesen 4 megabájt másodszintű gyorsítótárat tartalmaz. A Hyper-threading funkcióval és a 64 bites kiterjesztésekkel felvértezett chip további érdekessége, hogy hardveres virtualizációs támogatással is büszkélkedhet.

A Pentium Extreme Edition 3,4 GHz-es órajelen működik majd. A Pentium D lapkák valószínűleg alacsonyabb órajelű, 800 MHz-es front side busszal működnek majd és nem tartalmazzák a Hyper-Threading technológiát és megjelenésükkor 2,8 és 3,4 GHz közötti órajelű változatokban lesznek elérhetők. Jelentős újdonság, hogy a 65 nanométeres csíkszélességű Pentiumok tartalmazni fogják az Enhaced Intel SpeedStep energiatakarékos technológiát a fogyasztás és a hőtermelés visszaszorítása érdekében.

A 65 nanométeres Pentium D processzorok minden bizonnyal használhatók lesznek a jelenleg piacon levő alaplapokban is, a Pentium Extreme Edition 955 azonban Intel 975X chipkészletes alaplapot igényel. Ezt a chipsetet nemrégiben jelentette be az Intel és jelenleg ez az egyetlen olyan alaplapi chipkészlet, amely hivatalosan támogatja az 1066 MHz-es front side busszal működő kétmagos processzorokat.

Bye-bye NetBurst

Minden valószínűség szerint a Presler az utolsó tagja a NetBurst-sorozatnak, amely 2000-ben kezdte meg hódító útját, majd a Northwood és a Prescott után most befejezi pályafutását. A NetBurst mikroarchitektúrát kifejezetten magas órajelek elérésére tervezték, azonban ma már biztos, hogy az Intel alábecsülte a gyártástechnológiai fejlődés ütemét, illetve a szivárgási árammal kapcsolatos problémákat.

A Willamette magos Pentium 4 bejelentésekor a vállalat még úgy vélte, a NetBurstre épülő processzorok könnyedén elérhetik akár a 10 GHz-es órajelet is, idén ősszel azonban kiderült, a Pentium lapkákból már 4 GHz-es változat sem készül. Az Intel következő generációs asztali, mobil és szerver-processzorai mindannyian inkább a Pentium M által kijelölt irányvonalat követik majd, miközben a NetBurst nyugdíjba megy.

A 65 nanométeres csíkszélességű Intel-chipek tömegtermelése már folyik, a Presler magos asztali chipek után a jövő év legelején, még januárban érkezik a kétmagos Yonah mobil processzor, később pedig jönnek a 65 nanométeres Xeonok.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 01:19

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.