Szerző: Bodnár Ádám

2005. december 2. 12:06

Az Intel építheti a világ első, 450 milliméteres wafereket megmunkáló chipgyárát

Az Intel képviselője egy szerdai elemzői konferencián bejelentette, hogy a vállalat egy új chipgyártó üzem építését fontolgatja az oregoni Hillsboróban. A gyártástechnológiai fejlesztésekhez használandó, D1E nevű üzem lehet a világ első olyan félvezetőgyára, ahol már 450 milliméter átmérőjű szilícium-ostyákat (wafereket) dolgoznak fel.

[HWSW] Az Intel képviselője egy szerdai elemzői konferencián bejelentette, hogy a vállalat egy új chipgyártó üzem építését fontolgatja az oregoni Hillsboróban. A gyártástechnológiai fejlesztésekhez használandó, D1E nevű üzem lehet a világ első olyan félvezetőgyára, ahol már 450 milliméter átmérőjű szilícium-ostyákat (wafereket) dolgoznak fel.

A D1E nevű gyár a két éve működő D1D mellett kapna helyet, utóbbiban már javában zajlik a 65 nanométeres csíkszélességű processzorok sorozatgyártása a jövő évre tervezett premierhez. A D1D-ben emellett a 45 nanométeres csíkszélességű gyártástechnológiával kapcsolatos fejlesztéseket végzik. Aki azonban arra vár, hogy a D1E felépüljön, ne tartsa vissza a lélegzetét, ugyanis még legalább két évig nem fognak hozzá a munkálatokhoz. Ebben az időszakban dől majd el, hogy a gyárban 300 vagy 450 milliméteres waferek megmunkálására alkalmas eszközöket telepítenek-e, persze utóbbinak feltétele lesz a megfelelő piaci igény, illetve hogy a szükséges berendezések rendelkezésre álljanak.

A nagyobb ostyákkal nemcsak a gyártási kapacitás növekszik meg számottevően, hanem a chipek termelése is jelentősen olcsóbbá válik. A 300 milliméteres szeleteken elkészült lapkák fajlagos termelési költsége akár harmadával kevesebb lehet mint a korábbi generációs, 200 milliméteres ostyák használatával. Ez pedig évi több tízmilliós, vagy százmilliós volumenben hatalmas megtakarítást eredményezhet. Az Intelnek öt olyan félvezetőgyára üzemel majd idén év végére, ahol 300 milliméteren folyik a termelés.


Az Intel D1D chipgyártó üzeme

A 450 milliméteres waferekre való áttérést a szakértők szerint csak a legnagyobb félvezetőgyártók engedhetik majd meg maguknak, mivel a szükséges berendezések ára kezdetben csillagászati lesz. Andy D. Bryant, az Intel pénzügyi igazgatója nem kívánt jóslásokba bocsátkozni azt illetően, hogy a vállalat mikor tér át 450 milliméteres szilíciumostyák használatára, azonban leszögezte, hogy az Intelnek előbb vagy utóbb mindenképp meg kell ezt lépnie.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról