Szerző: Bodnár Ádám

2005. december 2. 09:11

Várakozáson felül teljesített a Novell

Csütörtökön tette közzé negyedéves pénzügyi eredményeit a Novell. Noha a vállalat mind a szoftverlicencek eladásából, mint a támogatásból, mind a szolgáltatásból származó bevételeit növelni tudta, a nemrégiben bejelentett elbocsátásokkal és átszervezéssel kapcsolatos egyszeri költségek miatt veszteséget volt kénytelen elkönyvelni.

[HWSW] Csütörtökön tette közzé negyedéves pénzügyi eredményeit a Novell. Noha a vállalat mind a szoftverlicencek eladásából, mint a támogatásból, mind a szolgáltatásból származó bevételeit növelni tudta, a nemrégiben bejelentett elbocsátásokkal és átszervezéssel kapcsolatos egyszeri költségek miatt veszteséget volt kénytelen elkönyvelni.

Az október 31-én véget ért negyedik negyedévben a vállalat 320 millió dollár bevétel mellett 5 millió dollár, azaz részvényenként 1 cent nettó veszteséget ért el. Egy évvel korábban a Novell 301 milliós bevétel mellett 15 millió dolláros profitról számolt be. Az elbocsátásokkal és átszervezésekkel kapcsolatos 38 millió dolláros egyszeri költséget leszámítva azonban a Novell legutóbbi negyedéves eredménye 33 millió dollár, részvényenként 7 cent volt, ami több mint kétszeresen felülmúlta az elemzők 3 centes előrejelzését.

Amint arról beszámoltunk, a Novell november elején jelentette be, hogy a költségeinek csökkentése érdekében elbocsátja mintegy 600 alkalmazottját, illetve leválasztja a Celerant nevű tanácsadó részlegét, amely 400 dolgozót foglalkoztat, így összességében a vállalat 5800 fős állománya mintegy 20 százalékkal apad. Az elbocsátásoktól és átszervezésektől a Novell évi 110 millió dolláros megtakarítást vár.

Az átszervezés célja, hogy a Novell a legfontosabb növekedési területeire koncentrálhasson: a Linuxra és a nyílt forráskódra, a személyazonosság-kezelésre, valamint az informatikai eszközgazdálkodásra. A leépítések elsősorban a NetWare fejlesztésével foglalkozó részleget érintik. Az egykor piacvezető hálózati operációs rendszer még mindig jelentős részét adja a Novell bevételének, azonban a vállalat hosszú távú stratégiája már nem a NetWare, hanem a NetWare és a Linux "házasításából" létrejött Open Enterprise Server köré központosul.

A cég igen meggyőző adatokat hozott nyilvánosságra a linuxos bevételeit illetően. A negyedik negyedévben Linux platformmal kapcsolatos forgalom 61 millió dollárt tett ki, ez éves szinten 418 százalékos emelkedést jelent. A SUSE Linux Enterprise Server előfizetőinek létszáma egy év alatt több mint háromszorosára, 65 ezerre emelkedett, nem számítva a vállalati licenceket. A linuxos bevételek nagyját az Open Enterprise Server adta.

A teljes pénzügyi évben a Novell 1,198 milliárd dollár bevétel mellett 378 millió dollár nyereséget ért el, igaz, ehhez hozzájárult a Microsofttal kötött peren kívüli megállapodás részeként befolyt 448 millió dollár. A megelőző pénzügyi évet 1,166 milliárd dolláros bevételle és 31 milliós profittal zárta a cég. A Novell két év után először közzétett egy pénzügyi előrejelzést is, amely szerint a jelenleg is tartó első negyedévre 260-270 millió dolláros bevételt és részvényenként 2-3 centes eredményt vár. A Novell emellett azt is bejelentette, hogy a megkezdett átszervezések a 2006-os évben mintegy 40-50 millió dolláros kö9ltséggel járnak majd.

Európa egyik legnagyobb Atlassiannal kapcsolatos rendezvénye, immár kilencedik alkalommal, új lendületet ad a vállalati produktivitásnak és a hatékony ügyfélkezelésnek. A március 20-21-i rendezvényen is lesznek top nemzetközi vendorok, a fókuszban pedig a projekt menedzsment, az IT szolgáltatásmenedzsment, és a HR lesznek.

a címlapról

GITHUB

0

Elérhetővé vált a GitHub Copilot Enterprise

2024. február 29. 11:34

Az előzetes után általánosan hozzáférhetővé vált a GitHubon a Copilot új szintje, ami a szervezetek belsős kódbázisa alapján segíti a fejlesztőket.