:

Szerző: Bodnár Ádám

2005. november 30. 10:30

Az európai fiatalok szerint a zenei CD-k nem érik meg az árukat

[News.com/HWSW] Az Egyesült Államokban az internetes zeneboltok népszerűsége már a fájlcserélő hálózatokéval vetekszik, Európában azonban a legtöbben továbbra is illegális úton járnak -- derül ki a JupiterResearch felméréséből.

[News.com/HWSW] Az Egyesült Államokban az internetes zeneboltok népszerűsége már a fájlcserélő hálózatokéval vetekszik, Európában azonban a legtöbben továbbra is illegális úton járnak -- derül ki a JupiterResearch felméréséből.

A kalózkodás örömet okoz

A tegnap közzétett adatok szerint az európai internetezők 15 százaléka használja rendszeresen valamelyik fájlcserélő hálózatot, míg az internetes zeneboltokat csupán 5 százalékuk veszi igénybe. A fájlcserében a fiatalok járnak az élen, a 15 és 24 év közötti korosztály 34 százaléka használja rendszeresen valamelyik hálózatot.

A fiatalok jórésze azonban nem azért szerzi be illegális forrásból a zenéket, mert nem tud fizetni értük, sokan nem is akarnak: a megkérdezettek 43 százaléka azt állította, hogy a CD-vásárlás helyett is a másolást részesíti előnyben, 40 százalék szerint pedig a CD-k nem érnek annyit, amennyiért a boltokban kaphatók. Sokak számára egyszerűen örömet okoz, hogy ingyen jutnak olyasmihez, amiért amúgy fizetni kellene.

Mark Mulligan, a JupiterResearch elemzője úgy véli, hogy a legális internetes zeneboltok gyors térhódítása ellenére a fájlcsere még sokáig virágozni fog. A szakértő szerint a zeneiparnak át kellene gondolnia az üzleti modelleket és esetleg legális, de ingyenes szolgáltatásokat bevezetni, ahol a bevételek például a megjelenített hirdetésekből képződnek.

Nem a fájlcsere az első számú ellenség

Amint az ismert, a zeneipar az internetes fájlcserét teszi felelőssé azért, mert a lemezeladások a várakozások alatt alakulnak, azonban eddig még egyetlen kutatás sem támasztotta alá ezt a tézist. A legtöbb felmérésből az derült ki, hogy a letöltéseknél sokkal több bevételt húz ki a kiadók zsebéből a CD-másolás, illetve a hamisítás.

A MAHASZ honlapján olvasható közlemények szerint Magyarországot is keményen sújtja a másolásos, kalózkodásos népi sport. A szervezet elrettentő becslése szerint egy legális CD-re három másolt jut. Ezzel együtt is az oldalon található adatok alapján az utóbbi két évben igen szép bővülést mutatott az eladott lemezek száma: míg 2002-ben 3 millió, addig 2003-ban 3,3 millió, 2004-ben több mint 5 millió zenei albumot értékesítettek hazánkban.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 10:50

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.