Szerző: Bodnár Ádám

2005. november 24. 11:04

Hogy növelhetik hatékonyságukat a közintézmények?

A Cisco Net Impact elnevezésű felméréssorozatának közintézményeket vizsgáló tanulmánya (Net Impact: Public Sector)

[HWSW] A Cisco Net Impact elnevezésű felméréssorozatának közintézményeket vizsgáló tanulmánya (Net Impact: Public Sector) kimutatta, hogy a magyarországi közszférában működő szervezetek internetes ellátottsága, hálózati és technológiai felkészültsége magas színvonalú, a rendelkezésre álló sávszélesség tekintetében a magyar közintézmények megfelelő alapokkal rendelkeznek hatékonyságuk további javításához. A tanulmány ugyanakkor arra is rámutatott, hogy csak akkor tudják teljes mértékben kihasználni a hatékonyságnövelési lehetőségeket, ha sikerül megfelelően átszervezni folyamataikat, illetve számítógépes és önkiszolgáló megoldásokkal könnyebben elérhetővé tenni a lakosságnak nyújtott szolgáltatásaikat.

Egy a jelszó: hatékonyság

A szervezetek a megfelelő informatikai beruházásoknak köszönhetően jelentős költségmegtakarításokra tehetnek szert, a korábbi Net Impact tanulmányok kimutatták, hogy a hálózati technológiákra, üzleti folyamatokra és alkalmazásokra irányuló beruházásokkal átlagosan 20-30 százalékkal csökkenthetők az üzemeltetési költségek. A közszolgáltatásokat és azok kiegészítő tevékenységeit automatizáló hálózati alkalmazások bevezetésének fő okaként a 8 európai országban elvégzett kutatás során megkérdezett közintézmények 71 százaléka költségcsökkentést említette. Magyarországon a közintézmények több mint felétől (55%-ától) várja el fenntartójuk, hogy ICT-beruházások révén csökkentsék üzemeltetési költségeiket.

A tanulmány szerint a megvalósuló költségcsökkenés elsősorban az e-szolgáltatásoknak tudható be, az önkiszolgáló jellegű szolgáltatásokat ugyanis egyre több állampolgár használja, és az ügyek mind nagyobb hányadát intézik ilyen úton. Az elektronikus ügyintézésben részvevők számának, vagy az ilyen módon elintézett ügyek arányának megkétszereződése egyaránt legalább 10-10 százalékos csökkenést eredményez az üzemeltetési költségekben, miközben az ügyfelek elégedettsége növekedhet.

E-szolgáltatások

Az EMEA régiót vizsgáló első Net Impact: Public Sector felmérés szerint a közszférában működő legtöbb európai szervezetnél jelenleg folyamatban van az e-szolgáltatások házon belüli bevezetése. Lényegesen alacsonyabb a külső szereplőket, azaz állampolgárokat vagy más intézményeket célzó e-szolgáltatások megvalósításán fáradozó szervezeteknek az aránya. Ezek az arányok a magyarországi közintézmények tekintetében is helytállóak, azzal a különbséggel, hogy az e-szolgáltatásokat csupán a szervezetek 46 százaléka terjeszti ki, vagy tervezi kiterjeszteni az állampolgárokra. Ennek egyik oka az lehet, hogy egyelőre háttértevékenységeik fejlesztésére, valamint rendszereik bevezetésére és integrációjára fókuszálnak.

"A magyar közintézmények számára jelentkező kihívás abban áll, hogy az új alkalmazások bevezetése előtt hatékonyabbá tegyék folyamataikat" -- nyilatkozta Yvon Le Roux, a Cisco Systems közszféráért felelős alelnöke. "A felmérések azt mutatják, hogy a technológiai fejlesztések révén a szervezetek fokozhatják hatékonyságukat, és az életszínvonal javításán keresztül végső soron a gazdaság egészére kihathatnak."

A 2004-ben nyolc európai ország bevonásával készített Net Impact: Public Sector tanulmány az infokommunikációs technológiák hatékonyságra gyakorolt hatását vizsgálta. 2005-ben a Cisco és a Momentum Research Group piackutató cég a tanulmánysorozatot további öt EMEA-régióbeli országra -- többek között Magyarországra -- is kiterjesztette. A 2004-es és 2005-ös Net Impact: Public Sector felmérésekben több mint 1800 informatikai és üzleti döntéshozó vett részt, az interjúk során a magyarországi közszférából összesen 230 döntéshozót kérdeztek meg.

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.

a címlapról