Szerző: Bodnár Ádám

2005. november 24. 09:20

Már a szervereken is a Windows a legnépszerűbb operációs rendszer

Az iparág története során először lett a Microsoft Windows a legnépszerűbb operációs rendszer a szervereken -- derül ki az IDC harmadik negyedéves adataiból. A piacelemző cég megállapította, hogy egyre nagyobb a kereslet az alsó kategóriás kiszolgálók iránt.

[HWSW] Az iparág története során először lett a Microsoft Windows a legnépszerűbb operációs rendszer a szervereken -- derül ki az IDC harmadik negyedéves adataiból. A piacelemző cég megállapította, hogy egyre nagyobb a kereslet az alsó kategóriás kiszolgálók iránt.

Menetel az IBM, szenved a Sun

A szerdán közzétett jelentés szerint a harmadik negyedévben a globális szerverpiac 12,5 milliárd dollárt tett ki, ez éves szinten 8,1 százalékos növekedést jelent. A leszállított szerverek darabszáma 11,3 százalékkal emelkedett. Látványosan növekedett az alsó árkategóriás szerverek forgalma, a 25 ezer dollárnál olcsóbb konfigurációk eladásai 14,8 százalékkal ugrottak meg. A középkategóriás, azaz 25 ezer dollárnál drágább de 500 ezer dollárnál olcsóbb gépek forgalma 3,8 százalékkal nőtt, a félmillió dollárnál drágább csúcskategóriás kiszolgálók eladásai azonban 1,2 százalékkal visszaestek.

A hardvergyártók versenyében az IBM megőrizte elsőségét, a bevételek alapján a cég 32 százalékos piaci részesedést ért el. A második helyezett HP 28 százalékos, a Dell pedig 10,5 százalékos részesedéssel volt kénytelen beérni bevételek alapján, a leszállított szerverek száma szerint azonban a HP volt a piacvezető, a Dell pedig a második. A továbbra sem meggyőzően teljesítő Sun visszaesett a gyártók rangsorában a negyedik helyre, a cég a bevételek alapján mindössze 8,7 százalékos piaci részesedést tudott elérni.

A Windows a legelterjedtebb

Egyre elterjedtebbek az x86 processzoros szerverek, az IDC szerint a forgalmuk éves szinten 16 százalékkal 6,3 milliárd dollárra nőtt. Az AMD látványosan növelte szerverpiaci részesedését, a tavalyi harmadik negyedéves 5 százalékról 10 százalékra. A 64 bites Xeon és Opteron processzoros szerverek eladásai több mint hétszeresére emelkedtek. Az x86 processzoros szerverek szegmensében a HP volt a piacvezető gyártó, megelőzve a Dellt és az IBM-et.

A Windowst futtató szerverek eladásai 17,7 százalékkal 4,6 milliárd dollárra bővültek és ezzel a Microsoft átvette a vezető pozíciót a szerverekre szánt operációs rendszerek piacán. A leszállított windowsos szerverek száma 15,3 százalékkal ugrott meg. A legnagyobb növekedést ismét a Linux érte el, a szabad operációs rendszerrel szállított kiszolgálók forgalma 34,3 százalékkal nőtt, a darabszámuk pedig több mint 20 százalékkal emelkedett. A UNIX-szerverek értékesítéséből származó bevétel 0,4 százalékkal csökkent, miközben a darabszámuk 13,7 százalékkal esett vissza. A UNIX-szerverek forgalma 3,9 milliárd dollárt tett ki a harmadik negyedévben.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról