Szerző: mz

2000. június 15. 21:45

Kisfogyasztású processzoral Java alkalmazásokhoz

Az Ajile Systems egy olyan új processzort mutatott be tegnap, mely felgyorsíthatja a Java alapú programok futtatását autókban, házi készülékekben, személyi digitális asszeisztenseken vagy egyéb beágyazott rendszereken.
Az aJ-100 nevet kapott processzor csak 100 mA áramot igényel, ezzel ideális az akkumulátorral vagy elemekkel működő készülékekhez. David Hardin, a cég technikai vezetője szerint már eddig is voltak Java-processzorok a piacon, de egyik sem működött ilyen alacsony energiafogyasztással. Az eddigi modellek 10-20-szor több energiát igényeltek, például a Sun picoJava processzora 1.5 wattot fogyaszt.
Az Ajile mérnökei többféle módszerrel is éltek az energiafogyasztás csökkentése érdekében. Az alkalmazott kapuk száma egyedülállóan alacsony - 20.000 -, órajele kapuzott - tehát igény szerint letiltható, ezzel leállítható a chip működése -, tervezése során a beágyazott rendszerek igényeit tartották szem előtt.
Az új chipet az Embedded Processor Forum-on mutatták be. Órajele 100 MHz-es, a chip 32 bites, 8 bites általános célú I/O kapukkal rendelkezik, 48 kbyte SRAM-ot tartalmaz, illetve memóriavezérlő egységet ROM, SRAM vagy flash memóriához. A chip 0.25 mikronos technológiával készül.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról