Szerző: Bizó Dániel

2005. november 22. 12:35

Perek sorozata és gigantikus büntetés vár a Sony BMG-re

[Associated Press/HWSW] Két újabb pert akasztottak a Sony BMG nyakába az Egyesült Államokban a cég által alkalmazott másolásvédelmi eljárás miatt. A világ második legnagyobb lemezkiadója a néhány hete kirobbant botrány kezdetén tagadta, hogy az egyes általa forgalmazott CD-ken lévő digitális jogkezelő szoftverek (DRM, digital rights management) bármilyen szinten károsak vagy jogellenesek lennének, azóta azonban hétről hétre meghátrálásra kényszerül.

[Associated Press/HWSW] Két újabb pert akasztottak a Sony BMG nyakába az Egyesült Államokban a cég által alkalmazott másolásvédelmi eljárás miatt. A világ második legnagyobb lemezkiadója a néhány hete kirobbant botrány kezdetén tagadta, hogy az egyes általa forgalmazott CD-ken lévő digitális jogkezelő szoftverek (DRM, digital rights management) bármilyen szinten károsak vagy jogellenesek lennének, azóta azonban hétről hétre meghátrálásra kényszerül.

Halmozott törvénysértések?

Az egyik keresetet a digitális jogharcosok talán legismertebb szervezete, a kaliforniai székhelyű Electronic Frontier Foundation (EFF) nyújtotta be, míg a másikat Texas államának főügyésze jegyzi. A beadványok igen súlyos törvénysértésekkel vádolják a vállalatot, amely renoméján kívül komoly pénzbüntetésekre és anyagi kártérítések megfizetésére is számíthat.

A EEF által indított per kártérítést követel a Sony BMG-től, amiért az általa forgalmazott lemezekkel a felhasználókra veszélyes, és akár anyagi kárt okozó szoftvert telepített anélkül, hogy megfelelő tájékoztatást nyújtott volna. A rosszindulatú kártevőkre, férgekre és trójai programokra jellemző módon rejtőzködő, windowsos gépekre észrevétlenül települő és szabályosan, a Windows segítségével el nem távolítható DRM-programok ismert biztonsági rést kínálnak a bűnözők számára a rendszer eredményesebb megfertőzésére, valamint a licencszerződéssel ellentétben adatokat gyűjtenek és továbbítanak a Sony BMG szerverei felé.

A kereset nem csak a több biztonságtechnikai vállalat mellett már a Microsoft által is károsnak és eltávolítandónak ítélt Extended Copy Protection (XCP), hanem a sokkal szélesebb körben használt MediaMax szoftvert is támadja. Bár a botrány az XCP körül pattant ki, köszönhetően egy Windows-szakértőnek, Mark Russinovichnak, a figyelem a Sony BMG másik DRM-technológiájára is ráirányult. Bár a két eljárás különbözik, mindkettőt károsként minősítették biztonságtechnikai szakértők.

A MediaMax, hasonlóan az XCP-hez, a lemez behelyezését követően mindenképpen feltelepül a Windowst futtató számítógépre, akkor is, ha a felhasználó nem fogadja el a licencfeltételeket, ráadásul meg sem jelenik a telepített programok között. Ezt tovább súlyosbítja, hogy a felhasználói licenc állításával ellentétben a szoftver adatokat gyűjt a felhasználó szokásáról -- állítja az EFF szakértői véleményekre hivatkozva. Ilyen titkos kommunikációról valóban beszámoltak korábbi híradások is.

Az EEF által Kaliforniában indított per ún. "class action" kereset. Az amerikai jogrendben ekkor a vélt sértetteket azok külön megbízása nélkül is képviseli az ügyben eljáró felperes az alperessel szemben, így azok egy esetlegesen nyertes kártérítési per után szintén jogosulttá válnak kártérítési igény benyújtására. Az EFF állítása szerint nagyjából 2 millió XCP-vel, és 20 millió MediaMaxszal szállított lemez került eladásra eddig. A szervezet a felhasználók kártalanításán kívül követeli a Sony BMG-től, hogy a tömegmédiában tájékoztassa az embereket a kialakult helyzetről.

Lemezenként akár 100 ezer dollár

Greg Abbott, Texas szövetségi állam főügyésze az állam kémprogramok elleni törvényének megsértése miatt emelt vádat az XCP ügyében. A vád szerint az XCP titokban települ a számítógépre, és nem távolítható el anélkül, hogy ehhez a Sony BMG ügyfélszolgálatától kifejezetten útmutatót kérnénk. Szintén a perirat része, hogy az XCP olyan módon rejti el magát a Windowsban, hogy az melegágya lehet férgek és trójai programok fertőzésének is. A texasi törvények értelmében minden egyes érintett felhasználót akár 100 ezer dollár kártérítés is illetheti, amennyiben a bíróság az ügyésznek ad igazat.

Az amerikai perek nem állnak páratlanul Európában sem. A milánói központú, a szabad felhasználásért küzdő ALCEI-EFI feljelentést tett az olasz számítógépes bűnözésért felelős egységénél azt állítva, az XCP megsérti az olasz számítógépes biztonságot védő törvényeket, ugyanúgy, ahogyan a bűnözők által kreált rosszindulatú kódok. "Amit a Sony tett, bűncselekménynek minősül az olasz törvények szerint" -- mondta el a PCWorld részére Andrea Monti, a szervezet tanácsának elnöke.

A Sony BMG védekező lépéseinek részeként felfüggesztette a kérdéses másolásvédelmi technológiák alkalmazását, valamint a boltok polcairól is visszahívta az érintett CD-ket, és térítésmentesen, a postaköltséget is átvállalva kicseréli a védett korongokat "ártatlan" példányokra. A bevett gyakorlatnak megfelelően a vállalat nem nyilatkozott a folyamatban lévő keresetekről. Jelen helyzetben nehéz megbecsülni, de ha a bíróságok elítélik a Sony BMG-t, a büntetések összege a dollár százmilliós nagyságrendet is kiteheti.

A XCP és MediaMax DRM-szoftverek ugyan csak Windows operációs rendszerre képesek települni, Linuxra vagy Mac OS-re nem, azonban a világ PC-inek több mint 90 százalékán a Windows valamilyen változata fut. Az XCP-vel szállított lemezek listája a Sony BMG oldalán találhatóak meg.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról