:

Szerző: Bodnár Ádám

2005. november 3. 16:17

Karcsúsít a Novell

Szittya Tamás
Szittya Tamás
[HWSW] A Novell tegnap jelentős átszervezési tervet jelentett be, amelynek keretén belül elbocsátja mintegy 600 alkalmazottját, illetve leválasztja a Celerant nevű tanácsadó részlegét, amely 400 dolgozót foglalkoztat, így összességében a vállalat 5800 fős állománya mintegy 20 százalékkal csökken. Az átszervezés célja, hogy a Novell a legfontosabb növekedési területeire koncentrálhasson: a Linuxra és a nyílt forráskódra, a személyazonosság-kezelésre, valamint az informatikai eszközgazdálkodásra.

A leépítések elsősorban a NetWare fejlesztésével foglalkozó részleget érintik. Az egykor piacvezető hálózati operációs rendszer még mindig jelentős részét adja a Novell bevételének, azonban a vállalat hosszú távú stratégiája már nem a NetWare, hanem a NetWare és a Linux "házasításából" létrejött Open Enterprise Server köré központosul. "A cég lelke a nyílt szabvány és a nyílt forrás" -- mondta Ron Hovsepian, a vállalat kedden kinevezett új elnöke

"Nehéz döntés a tehetséges és odaadó munkaerő leépítése, de elkerülhetetlen annak érdekében, hogy a költségeket az üzleti stratégiánkhoz igazítsuk" -- mondta Jeck Messman elnök-vezérigazgató. Az elbocsátásoktól és átszervezésektől a Novell évi 110 millió dolláros megtakarítást vár, az egyszeri költségek pedig 30-35 millió dollárra rúgnak, ezeket a most zárt negyedik negyedévre könyvelte el a vállalat.

"Örömmel látjuk, hogy a Novell teljes mértékben elkötelezett a meghatározott stratégiájának követésében és ennek érdekében határozott lépéseket is tesz" -- mondta el lapunknak Szittya Tamás, a Novell Magyarország és a Novell délkelet-európai régiójának ügyvezető igazgatója. "Ezek az átszervezések -- beleértve a nem stratégiai területek fejlesztésével, illetve az adminisztratív feladatokkal foglalkozó munkatársak leépítését is -- természetes részei a cégek életének."

"Magyarországon és Délkelet-Európában azonban a Novell nem készül leépítésre, sőt folyamatosan bővíti a dolgozók létszámát. A vállalatunk a régióban rendkívül dinamikusan fejlődik, mind a linuxos megoldások, mind menedzsment-eszközök (ZENworks), mind a csoportmunka-szoftverek (GroupWise) területén jelentős növekedéseket mutatva fel. Mindez minden bizonnyal annak is köszönhető, hogy a korábbi gyakorlatnak megfelelően -- már a corporate szintű változásoknál hamarabb -- az új felhasználói igények kiszolgálásához szabtuk a régió kereskedelmi és konzultációs működését" -- tette hozzá Szittya.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 02:23

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.