:

Szerző: Bodnár Ádám

2005. november 2. 11:39

Az NVIDIA visszaszerezte a trónt az ATI-tól

A harmadik negyedévben az NVIDIA növelte részesedését a grafikus chipek piacán, azonban összességében nem tudta megszorongatni az ATI-t, sem a toronymagasan vezető Intelt, az asztali szegmensben azonban egy év után visszavette a vezetést a kanadai vetélytársától.

[HWSW] A harmadik negyedévben az NVIDIA növelte részesedését a grafikus chipek piacán, azonban összességében nem tudta megszorongatni az ATI-t, sem a toronymagasan vezető Intelt, az asztali szegmensben azonban egy év után visszavette a vezetést a kanadai vetélytársától.

Robbanás a notebook-piacon

A Jon Peddie Research (JPR) adatai szerint a harmadik negyedévben a gyártók összesen 68,4 millió grafikus chipet szállítottak le, ez éves szinten 8,2 százalékos, a megelőző negyedévvel összehasonlítva azonban több mint 11 százalékos növekedést jelent. A JPR becslése szerint a negyedév során 17,4 millió mobil grafikus vezérlő kelt el, a legnagyobb növekedést a chipsetbe integrált mobil grafikus vezérlők produkálták, 25,8 százalékost, 12,8 milliós darabszámuk új rekord az iparág történetében.

Egy évvel korábban a mobil videochipeknek még csak alig több mint fele volt chipkészletbe integrált megoldás, most azonban már 72,4 százaléka, vagyis a piac egyértelműen ebbe az irányba tolódik el. Az integrált mobil videochipek szegmensében a Radeon Xpress 200M sikerének köszönhetően az ATI érte el a legnagyobb növekedést, 40 százalékost, azonban továbbra is az Intel maradt az első számú szállító, noha csak 25,8 százalékkal növelte eladásait. A Jon Peddie Research a különálló mobil vezérlők szegmensében az eladások nagyjából változatlanok maradtak.

Trónfosztás

A videokártyákra szerelt asztali grafikus chipek forgalma 10,3 százalékkal emelkedett, míg az integrált asztali chipeké 9,4 százalékkal nőtt. A JPR szerint mintegy 50,9 millió asztali grafikus processzor került forgalomba a negyedév során, ezeknek 60 százaléka volt chipsetbe integrált megoldás. Az asztali szegmensben az Intel 36,9 százalékos részesedéssel szerezte meg a piacvezető pozíciót, az ezüstérmes ATI-nak 23,6 százalék, az NVIDIA-nak 22 százalék jutott. Az Intel részesedése némiképp csökkent, miközben az NVIDIA előre tört, de nem tudta befogni nagy riválisát, az ATI-t.

Az ATI asztali grafikus processzorok eladásai 7,6 százalékkal ugrottak meg a harmadik negyedévben, eközben az NVIDIA -- vélhetően a vadonatúj GeForce 7800 sorozat bemutatásának köszönhetően -- 28,3 százalékos fellendülést könyvelhetett el. Az új GeForce-ok sikerére utal, hogy a videokártyákra szerelt grafikus chipek szegmensében az NVIDIA 20 százalékos növekedést produkált és átvette a vezető pozíciót az ATI-tól. A harmadik negyedévben a nem chipkészletbe integrált videoprocesszorok 50,4 százalékát az NVIDIA adta el, míg az ATI részesedése 47,9 százalékra csökkent a második negyedévben elért 51,8-ról.

Lisa Epstein, a piackutató vállalat elemzője elmondta, hogy a videokártyákra szerelt grafikus chipek szegmensében már egy éve az ATI volt az úr, a GeForce 7800 bemutatásának -- valamint az új generációs ATI chipek késlekedésének -- köszönhetően azonban az NVIDIA most visszavette a trónt kanadai riválisától.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 14:47

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.