Szerző: Bodnár Ádám

2005. október 20. 15:01

Százmillió letöltésnél jár a Firefox

Nem sokkal a Firefox novemberi születésnapja előtt a népszerű webböngésző letöltéseinek száma elérte a százmilliót. A nyílt forrású browsert naponta 200-300 ezren töltik le.

[HWSW] Nem sokkal a Firefox novemberi születésnapja előtt a népszerű webböngésző letöltéseinek száma elérte a százmilliót. A nyílt forrású browsert naponta 200-300 ezren töltik le.

Siker

A Firefoxnak olyasmi sikerült, ami eddig senkinek sem, jelentős piaci részesedést tudott elrabolni az Internet Explorertől és arra ösztönözte a Microsoftot, hogy továbbfejlessze saját böngészőjét. Az Internet Explorer következő, 7-es változata jövőre várható és számos biztonsági, illetve kényelmi funkciót tartalmaz. Az eddig fizetős Opera is valószínűleg az ingyenes Firefox sikere hatására döntött úgy, hogy böngészőjét ingyenessé, reklámmentessé teszi. A döntés helyes volt, az Opera napi letöltéseinek száma azóta négyszeresére nőtt.

Szintén a Firefox sikereként könyvelhető el, hogy a Hewlett-Packard nemrég bejelentette, az amerikai és kanadai piacra szánt asztali gépeire jövőre már a Netscape böngészőt telepíti, ami a Firefox motorjára épül. A Netscape-ből épp tegnap adtak ki új változatot, amelyben néhány korábbi biztonsági hiányosságot orvosoltak a fejlesztők. A Netscape 8.0.4 tartalmazza az összes olyan frissítést, amely a Firefox 1.0.7-es változatában megtalálható.

Hamarosan jön a folytatás

Ennek kapcsán mindenképp említésre érdemes, hogy bár a Firefoxot a kezdettől fogva úgy hirdették, hogy biztonságosabb mint az Internet Explorer, a Firefoxban is felbukkantak kritikus hibák, szerencsére ezeket a fejlesztők villámgyorsan, rendszerint napokon belül orvosolták. A Symantec szeptemberi jelentése szerint az idei első félévben a Firefoxban összesen 25, a fejlesztők által is elismert biztonsági rés volt megtalálható.

A fejlesztők nem csak a javításokon dolgoznak gőzerővel, hanem a Firefox következő változatán is, amely 1.5 verziószámmal jelenik meg, várhatóan még az ősz folyamán. A Deer Park kódnevű böngészőbe az ígéretek szerint számos új kényelmi funkciót integrálnak: fejlettebb könyvjelző és böngészési történet megoldásokkal találkozhatunk, valamint tovább javítják a Firefox bővíthetőségét, a keresési képességeket és az automatikus szoftverfrissítést is.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról