Szerző: Ady Krisztián

2005. október 21. 15:09

A LightScribe feliratozásnak állít ellenfelet a Yamaha és a Fuji Photo Film

Nem törhet be a piacra egyetlen ötletes technológia sem anélkül, hogy valaki gyorsan konkurenciát ne állítana neki: a CD- és DVD-írók piacáról jóideje kiszállt Yamaha és a Fuji Photo Film Co., Ltd. közösen fejlesztette ki és mutatta be a LightScribe ellenfelét, a Labelflash névre keresztelt technológiát. A Labelflash a LightScribe-tól eltérően nem a CD és DVD-lemezek matricázható oldalát használja.

[HWSW] Nem törhet be a piacra egyetlen ötletes technológia sem anélkül, hogy valaki gyorsan konkurenciát ne állítana neki: a CD- és DVD-írók piacáról jóideje kiszállt Yamaha és a Fuji Photo Film Co., Ltd. közösen fejlesztette ki és mutatta be a LightScribe ellenfelét, a Labelflash névre keresztelt technológiát. A Labelflash a LightScribe-tól eltérően nem a CD és DVD-lemezek matricázható oldalát használja.

A Yamaha és a Fuji Photo Film egy speciális, szerves pigment-alapú anyagot használ írható felületként, mely az adatok tárolását szolgáló réteg alatt helyezkedik el, a lemez feliratozható oldalától számítva 0,6 mm mélységben, onnan a lemez anyagán át láthatóan. A speciális anyag a lézer hatására lila színből átlátszóra vált, így a fény áthatolhat a polikarbonát anyagon, majd a festékrétegen, végül visszatükröződhet az írható rétegen, így egy magas kontrasztú, nagy felbontású monokróm képet alkotva.

A Labelflash feliratozáshoz a LightScribe-hoz hasonlóan meg kell fordítani a lemezt, majd a feliratozható oldalt kell "megírni" a DVD-író berendezés segítségével. A Yamaha megoldása annyiban tér el a LightScribe-tól, hogy a módosított állapotú festékanyag itt a lemez polikarbonát anyaga alatt helyezkedik el, nem pedig azon, így védett a karcolások és egyéb behatások ellen. Egy-egy felirat, kép, grafika elkészítése 5-20 percet vesz igénybe. A technológia a két vállalat szerint nem csak a hagyományos, PC-s DVD-írókban, hanem asztali készülékekben is használható a lemezek feliratozására.

Bár az új technológia új lézert, vezérlést és képfeldolgozó áramoköröket alkalmaz, a Yamaha figyelt a kompatibilitásra is, a festékanyag ugyanis pontosan ugyanakkora távolságra, 0,6 mm-re helyezkedik el az anyag alatt, mint az írható réteg a lemez írható oldalán. Az írófej fókuszálásán így lényegében nem is kell változtatni.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról