Szerző: Bizó Dániel

2005. október 18. 12:32

Kilenc tagállamot figyelmeztetett Reding infotársadalmi biztos

Az Európai Bizottság a múlt héten hivatalos figyelmeztetésben részesített 9 tagállamot, mivel úgy találta, azok nem felelnek meg a közösség telekommunikációt érintő követelményeknek. Hét ország azért kapott hivatalos levelet Brüsszelből, mert még mindig nem nyújtottak be egyetlen, az elektronikus kommunikáció uniós szintű szabályzásához szükséges piaci jelentést sem, ami egyébként kötelező lett volna.

[HWSW] Az Európai Bizottság a múlt héten hivatalos figyelmeztetésben részesített 9 tagállamot, mivel úgy találta, azok nem felelnek meg a közösség telekommunikációt érintő követelményeknek. Hét ország azért kapott hivatalos levelet Brüsszelből, mert még mindig nem nyújtottak be egyetlen, az elektronikus kommunikáció uniós szintű szabályzásához szükséges piaci jelentést sem, ami egyébként kötelező lett volna.

"A közös EU szabályok átültetése létfontosságú annak biztosításában, hogy a verseny Európa elektronikus kommunikációs piacán magas minőségű árukat és szolgáltatásokat eredményez, melyek alapvetően szükségesek a növekedéshez és munkahelyekhez" -- mondta el az információs társadalomért és médiáért felelős biztos, Viviane Reding.

Hozzátette, a 25 nemzeti hatóság jelentése szükséges ahhoz, hogy kiértékeljék az uniós keretrendszert, mikor 2006-ban felülvizsgálják majd. "Ezért vagyok olyan eltökélt, hogy megtegyem a szükséges lépéseket annak biztosítására, a tagállamok eleget tesznek kötelezettségeiknek amint csak lehetséges."

A jelentések biztosítani hivatottak, hogy a nemzeti szabályzások megfelelnek a kor követelményeinek, valamint csak ott avatkoznak be, ahol versenyhiányos állapot uralkodik. Az irányelv alapján kényszerítő intézkedések csak domináns szereplők ellen alkalmazandók. A hét tagállamnak két hónapja van, hogy kielégítő válasszal szolgáljon a Bizottság számára. Az érintett országok Belgium, Csehország, Észtország, Ciprus, Lengyelország, Lettország, és Luxemburg.

A közösségi keretszabályozás több mint két éve lépett életbe, és a most figyelmeztetett 7 ország ez év szeptember végéig semmilyen jelentést nem nyújtott be a Bizottság számára. A nemzeti hatóságoknak a releváns piacokon található versenyhelyzetet kell kielemezniük, valamint az arra vonatkozó szabályozási gyakorlatról kell beszámolniuk.

A további figyelmeztetésben részesültek az észtek, mivel a Bizottság úgy találta, a piac és az átmeneti rendszer jogi definíciója nem megfelelő, Ciprus és Szlovénia pedig a nemzeti telekommunikációs szolgáltatók nem kielégítő függetlensége miatt. Mivel Málta továbbra sem biztosítja a számhordozhatóságot, ezért az ellene folyó eljárás már második szakaszába lépett.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról