Szerző: Bizó Dániel

2005. október 14. 13:54

Megnyitotta új processzorgyárát az AMD

A mai napon az Advanced Micro Devices (AMD) megnyitotta új, korszerű félvezetőgyárát, a Fab36-ot. Az új üzem szintén a németországi Drezdában épült fel, ahol az amerikai vállalat jelenlegi egyetlen processzorgyára, a Fab30 is található. Az első ásócsapástól kevesebb mint két éven belül átadásra kerülő második üzemmel nemcsak az AMD processzorgyártási kapacitása ugrik két és félszeresére, hanem az egyes gyártástechnológiák bevezetésének kockázata is mérséklődik.

[HWSW] A mai napon az Advanced Micro Devices (AMD) megnyitotta új, korszerű félvezetőgyárát, a Fab36-ot. Az új üzem szintén a németországi Drezdában épült fel, ahol az amerikai vállalat jelenlegi egyetlen processzorgyára, a Fab30 is található. Az első ásócsapástól kevesebb mint két éven belül átadásra kerülő második üzemmel nemcsak az AMD processzorgyártási kapacitása ugrik két és félszeresére, hanem az egyes gyártástechnológiák bevezetésének kockázata is mérséklődik.


Balra a Fab 36, jobbra a Fab 30

Másfélszer annyi processzor

A Fab36-ban már 300 milliméter átmérőjű szilíciumostyák kerülnek megmunkálásra, szemben a Fab30 gyártósorainak 200 milliméteres ostyáival, azaz 2,25-szer nagyobb területet kínálnak chipek előállítására. A 2007-re 2,5 milliárd dollár befektetést elsüllyesztő üzem havonta 13 ezer ostyát képes megmunkálni, azaz nagyjából másfélszer nagyobb gyártókapacitással rendelkezik majd teljes pompájában, mint a régebbi, havonta legfeljebb 20 ezer 200 milliméterest megmunkáló üzem.

Egy korszerű félvezetőgyár költségeinek durván negyedét képezi az épület kialakítása, míg háromnegyedét a gyártóberendezések (pl. litográfia, automatizáció) emésztik fel, ráadásul az arány egyre romlik, ahogyan az egyre kisebb struktúrák kialakításához szükséges ipari berendezések árai a feladat nehézségével párhuzamosan emelkednek. A német szövetségi kormány és a helyi önkormányzat összesen 1,5 milliárd dollár értékben támogatták a beruházást, hogy az AMD ismét Drezdát válassza a gyárépítés helyéül. A Fab36 ezer embernek ad munkát, valamint az AMD által közölt becslés alapján további hatezer munkahely létesül a környéken a kedvező gazdasági hatásoknak köszönhetően.

Az új üzemben elsőként 90 nanométeres csíkszélességű lapkák termelése kezdődik meg, az itt készülő chipek jövő év első hónapjaiban bukkanhatnak fel a piacon. A 65 nanométeres csíkszélességű gyártástechnológiára való átállás jövőre kezdődik meg, az így készült processzorok termelése 2006 végén indul be a tervek szerint, míg 2007 közepére teljesen átállítják az egész üzemet. Ez az ütemterv némileg csalódást okozhat a várakozásokhoz képest: az Intel első 65 nanométeres termékei jövő év elején, tehát legkevesebb fél, de akár egy évvel korábban is piacra kerülhetnek. A Fab36-ban később 45 és 32 nanométeres csíkszélességű termelés is folyni fog a jelenlegi tervek szerint. Egy adott chip 32 nanométeren előállítva körülbelül nyolcadakkora lenne, mint a jelenlegi 90 nanométeresek. A 32 nanométeres technológia bevezetése azonban az évtized vége előtt nem várható.

Olcsóbban, többet, százmilliót

A nagyobb ostyákkal nemcsak a gyártási kapacitás növekszik meg számottevően, hanem a chipek termelése is jelentősen olcsóbbá válik. A 300 milliméteres szeleteken elkészült lapkák fajlagos termelési költsége akár harmadával kevesebb lehet mint 200 milliméteres ostyák használatával. Ez pedig évi több tízmilliós, vagy százmilliós volumenben hatalmas megtakarítást eredményezhet. Az AMD két korszerű processzorgyárával szemben az Intelnek öt olyan félvezetőgyára üzemel majd idén év végére, ahol 300 milliméteren folyik a termelés. Az új üzemmel az AMD az x86-os processzorok iránti világpiaci kereslet negyedét-harmadát tudná nagyjából kielégíteni 3 éven belül, mondta el Hector Ruiz, az AMD elnök-vezérigazgatója egy interjú során az InformationWeek részére.

A vállalat, hogy hosszú távon biztosítsa partnerei számára, megfelelő kapacitásokkal rendelkezik a kereslet kielégítésére, azaz megbízhatóan tud szállítani, együttműködésbe lépett a szerződéses félvezetőgyártó Chartered Semiconductorrel. A gyártási szövetség az AMD-nek rugalmas kapacitásokat ad, így az esetleges keresleti csúcsok időszakokat a termékek hiánya nélkül átvészelheti. Az AMD ezenkívül az IBM-mel közösen végez gyártástechnológiai kutatásfejleszétseket is, egyesítve szellemi erőiket, és megosztva a költségek egy részét.

Még a többszörös kapacitásokkal rendelkező Intel esetében sem ritka jelenség, hogy a kereslet időleges megugrásait nem képes időben lekövetni, így néhány processzorból átmeneti hiány alakul ki az értékesítési csatornákban. Az évi százmillió processzor gyártását, és három éven belül a világpiac több mint negyedét megcélzó AMD-nek a Fab36 stratégiai jelentőségű terveinek sikeres megvalósításában. A vállalat főként a szerverek és a hordozható számítógépek terén ért el jelentős áttöréseket az elmúlt egy évben, így processzorainak forgalma az idei harmadik negyedév során például rekordméreteket öltött.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról