Szerző: Bodnár Ádám

2005. október 13. 10:05

Megjelent a videolejátszós iPod és a távirányítós iMac

Az Apple szerdán a várakozásoknak megfelelően bejelentette a videolejátszós iPod készüléket, valamint az iMac asztali gép legújabb változatát, illetve az iTunes kliensprogram frissített verzióját, amely már videók vásárlását is lehetővé teszi a felhasználók számára.

[HWSW] Az Apple szerdán a várakozásoknak megfelelően bejelentette a videolejátszós iPod készüléket, valamint az iMac asztali gép legújabb változatát, illetve az iTunes kliensprogram frissített verzióját, amely már videók vásárlását is lehetővé teszi a felhasználók számára.

Már videót is tud

"Az iPod óriási siker volt, most itt az ideje lecserélni" -- mondta Steve Jobs, az Apple elnök-vezérigazgatója. "Igen, már videót is tud" -- tette hozzá. Az új iPod kétféle változatban lesz kapható, a 30 gigabájtos merevlemezzel szerelt modell 299 dollárért, a 60 gigabájtos kapacitású kivitel pedig 399 dollárért vásárolható meg az Egyesült Államokban. A 60 gigabájtos modell az Apple számításai szerint 15 ezer zeneszám, 25 ezer fotó vagy 150 órányi videó tárolására alkalmas.

Az új iPodok nem csak okosabbak az elődeiknél, hanem vékonyabbak és kevesebbet is fogyasztanak, az Apple állítása szerint az akkumulátoros üzemidő 15 óráról 20 órára növekedett. Az MPEG-4 vagy H.264 formátumú filmek megjelenítéséről 2,5 hüvelyk átlójú, 320x240 pixel felbontású színes kijelző gondoskodik, de az új iPod akár közvetlenül tévére is köthető. Az iPod nanónál bevezetett séma szerint az új lejátszók is kaphatók fekete színben, a hagyományos tejfehér mellett.

A cég eddigi legjobb éve
A szeptember 24-én véget ért negyedik pénzügyi negyedévben az Apple 3,68 milliárd dollár bevétel mellett 430 milliós nyereséget ért el, míg egy évvel korábban 2,35 milliárdos forgalomról és 106 milliós eredményről számolt be. A teljes pénzügyi évben a cég 13,93 milliárd dolláros forgalom mellett 1,33 milliárd dollár nyereséget ért el, ez rendre 68 és 384 százalékos javulást jelent. A legutóbbi negyedév során az Apple 1,24 millió számítógépet és 6,45 millió iPodot adott el, ebből 1 millió volt a vadonatúj iPod nano.
Az Apple arról is gondoskodott, hogy az új iPodok tulajdonosai számára azonnal legyen elérhető tartalom. Az iTunes zenebolt kínálatában már videoklipek is szerepenek, amelyeket darabonként 1,99 dollárért lehet megvásárolni, és legfeljebb 5 asztali gépen és korlátlan számú iPodban tárolni, azonban nem írhatók CD-re. Az iTunes ezen felül az ABC és a Disney Channel népszerű tévésorozatainak epizódjait is letöltésre kínálja, már a sugárzás másnapján, reklámok nélkül, szintén 1,99 dollárért. A letölthető tartalmak az iPodra optimalizálva, 320x240 pixeles videó formájában érhetők el.

Új iMac

Az új iPod mellett az Apple bemutatta legújabb asztali gépét, az új iMac G5 modelleket, amelyek külsejükben csak minimálisan térnek el a korábbi változatoktól: a gépek háza vékonyabb lett és a kijelző fölé beépítettek egy webkamerát. A legnagyobb újdonság talán, hogy a számítógépekhez az Apple egy infravörös távirányítót is mellékel, amely segítségével a gépeken a multimédiás alkalmazásokat lehet vezérelni akár 10 méteres távolságból is.

A 17 hüvelykes monitorral és 1,9 GHz-es processzorral szerelt iMac G5 ára 1299 dollár, a 20 hüvelykes, 2,1 GHz-es processzorral szerelt kivitelért pedig 1699 dollárt kérnek.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról