:

Szerző: Bodnár Ádám

2005. október 10. 11:51

2008-ban jön Kína saját DVD-szabványa?

[WSJ/HWSW] Kína ismét felvetette annak a lehetőségét, hogy teljesen saját következő generációs DVD-szabványt dolgozna ki annak érdekében, hogy az országban működő gyártók mentesülhessenek a licencdíj-kötelezettségek alól.

[WSJ/HWSW] Kína ismét felvetette annak a lehetőségét, hogy teljesen saját következő generációs DVD-szabványt dolgozna ki annak érdekében, hogy az országban működő gyártók mentesülhessenek a licencdíj-kötelezettségek alól.

2008-ban érkezhet az új szabvány

A legújabb elképzelések szerint a kínai szabvány a HD DVD-re épülne, azonban nem lenne kompatibilis azzal. Amennyiben a kínai tervek valóra válnak, az jelentős fordulatot hozhatna a következő generációs DVD-formátumok csatájába, amely jelenleg a Blu-ray és a HD DVD között látszik eldőlni. Az állami Hszinhua hírügynökség szerint a kormányzat által pénzelt National Disc Engineering Center igazgatóhelyettese, Lu Da elmondta, a Kína által kifejleszteni szándékozott lemezek a HD DVD-nél is nagyobb kapacitásúak, így jobb minőségben tárolható rajtuk a kép és a hang, illetve a másolásvédelem területén is történnének fejlesztések.

Becslések szerint a világon forgalomban levő DVD-játszók 80 százaléka Kínában készül. A berendezések előállításánál a legnagyobb költséget a licencdíj jelenti, ami a készülékek árának akár 40 százalékát is kiteheti, így nem csoda, ha a vállalatok meg akarnak szabadulni ettől a kolonctól. "Egy ilyen új formátummal és a hozzá kapcsolódó szabványokkal mi is hallathatnánk a hanguknak a DVD-iparban" -- mondta Lu Da. A lemezek és a lejátszók legkorábban 2008-ra kerülhetnének piacra.

EVD: hamvába holt

Kína már korábban is próbálkozott saját következő generációs DVD-formátum kifejlesztésével, az 1999-ben bejelentett EVD (Enhanced Versatile Disc) célja éppen a licencdíjak megfizetésétől való megszabadulás lett volna. Az erőteljes kormányzati támogatás ellenére az EVD útja megfeneklett a technológia kifejlesztője és a lejátszógyártók közötti jogvitában. 2004-ben ugyan megjelent néhány EVD-lejátszó prototípusa, azonban az EVD sosem tudta megvetni a lábát a piacon.

Az EVD nem a Blu-ray és a HD DVD által használt kék, hanem a jelenleg is elterjedt vörös lézert használta volna. Az egy réteget és oldalt használó EVD-lemez 6 gigabájt, a kétrétegű, egyoldalas 11 gigabájt kapacitású, mely jóval nagyobb a DVD-lemezek által nyújtottnál. Az EVD az On2 Technologies által kifejlesztett VP5 és VP6 tömörítés segítségével alkalmasak lett volna akár HD anyagok tárolására is. A VP6 kodek már megfelelő sebességgel futtatható az olcsóbb digitális jelfeldolgozó processzorokon (DSP) is.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 27. 00:33

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.