Szerző: Ady Krisztián

2005. szeptember 23. 09:02

Kipróbáltuk: itt a legkisebb színes iPod, a minit leváltó iPod nano

Apple Special Event, San Francisco, 2005. szeptember 7. Steve Jobs, az Apple első embere a színpadon lezser öltözetben, a farmerja zsebe felé mutogat a prezentáció közben, majd a kisebbik zsebből -- miközben élénken tudakolja, vajon tudja-e valaki mire szánták valaha e zsebet -- előhúzza az új lejátszót, az iPod minit leváltó iPod nanót. A kezében lévő lejátszó Jobs szerint a vállalat legmeghökkentőbb terméke, és ezzel egyet kell értenünk. Meglepődéshez elég csupán egy sajtófotót, vagy az oldal alján látható videót megtekinteni.

[HWSW] Apple Special Event, San Francisco, 2005. szeptember 7. Steve Jobs, az Apple első embere a színpadon lezser öltözetben, a farmerja zsebe felé mutogat a prezentáció közben, majd a kisebbik zsebből -- miközben élénken tudakolja, vajon tudja-e valaki mire szánták valaha e zsebet -- előhúzza az új lejátszót, az iPod minit leváltó iPod nanót. A kezében lévő lejátszó Jobs szerint a vállalat legmeghökkentőbb terméke, és ezzel egyet kell értenünk. Meglepődéshez elég csupán egy sajtófotót, vagy az oldal alján látható videót megtekinteni.

Az iPod nano valóban meglepő "kütyü", hiszen a lejátszó alig 7 mm vékony -- ha a Motorola pengének reklámozza 14 mm-es V3 készülékét, akkor a nanó már szike kategória --, a beépített akkumulátorával együtt csupán 42 gramm súlyú. A jó felbontású, színes kijelzővel ellátott lejátszóval élőben kell találkozni ahhoz, hogy igazán felfogjuk méreteit. A nano apró mérete ellenére mindent tud, amit egy iPodnak tudnia kell.

Goodbye iPod mini

A memóriamodulokkal ellátott iPod nano a beépített merevlemezes iPod minit váltja le az Apple kínálatában, de nem is akárhogyan. Az új készülék 80 százalékkal kisebb térfogatú, mint az eredeti iPod, de a mininél is 62 százalékkal kisebb, azaz az Apple-nek sikerült a felénél is kisebbre zsugorítania a lejátszót. Az iPod nanóba ráadásul memóriamodulok kerültek a merevlemez helyett, így elfelejthetjük a mini merevlemez okozta késleltetéseket, az energiatakarékosság miatt leállított merevlemez miatti várakozásokat.

Az iPod nanó kétféle kivitelben kerül piacra. A kisebbik modell is 2 gigabájt kapacitású, mely az Apple szerint körülbelül 500 dal eltárolását teszi lehetővé, azaz körülbelül 50 albumnyi zeneszámot tölthetünk át a készülékre. A nagyobbik, 4 gigabájtos kapacitású változat több CD-nyi kép, zene és egyéb adat hurcolását teszi lehetővé abban az apró farmerzsebben. Vagy máshol, ahol akad 7 mm-nyi szabad hely. Az iPod nano fekete színben is rendelhető.

A kézhez kapott csomagban az iPod nano mellett egy kiváló minőségű fülest, egy USB-kábelt -- mely egyben töltőként is szolgál --, két alma matricát és egy iTunes CD-t találhatunk, melyről a szükséges szoftvereket telepíthetjük fel operációs rendszerünkre.


iPod nano és a Sony Ericsson T610

Villámgyors

A lejátszó 1,5 hüvelykes, színes kijelzője 176 x 132 pixeles, fényereje bőven megfelel utcai használatra is. A fotók megjelenítésére is alkalmas lejátszó kijelzőjén élvezhető minőségben jelennek meg a feltöltött képek, ezzel a kijelzővel ez a funkció valóban hasznos dolog. A feltöltött képeket hihetetlen sebességgel képes lapozni a készülék a lejátszón. Ahhoz, hogy ezt szemléltetni tudjuk, készítettünk egy videót, melyet alább lehet megtekinteni.

A gyors működés az egész iPod nanót jellemzi, a menükben is gyorsan navigálhatunk, és a beépített játékok is megfelelő frissítéssel futnak. Apropó navigáció: az iPod nanón is a jól megszokott "ClickWheel" érintőbillentyűket helyezték el, mellyel valóban egyszerű a navigáció, nem utolsósorban annak köszönhetően, hogy a szoftver minden egyes menüpontnál megjegyzi merre jártunk utoljára, így egy-egy gyakran használt funkció eléréséhez szinte csak pár gombnyomás szükséges.

A menürendszer már az 1.0-ás szoftverváltozattal is magyarul szólhat hozzánk, egyszerűvé téve a kezelést az idegen nyelvet nem beszélők számára is. A menürendszert oldalakon keresztül lehetne bemutatni, így maradjunk csak az érdekességek felsorolásánál: a nanóban megtalálható óra-ébresztóóra -- az apró lejátszóba egy piezo hangszórót is sikerült még elrejteni --, Outlookkal szinkronizálható naptár és névjegyalbum, játékok, melyek közül a zenei kvíz emelkedik ki. A készüléket egy jópofa számzárral le is zárhatjuk, így illetéktelenek sem juthatnak adataink közelébe.


iPod nano és a Samsung YP-T7Z (1GB)

14 óra zene

A lejátszó fő funkciója azonban továbbra is a zenelejátszás, melyet egy töltéssel körülbelül 14 órán át képes folyamatosan biztosítani. Az iPod nano elboldogul az AAC (16-320 kbit/s), jogvédett AAC, MP3 (16-320 kbit/s, változó bitrátájú is), Audible (2, 3 és 4), Apple Lossless, WAV és AIFF formátumú hanganyagokkal, melyeket a mellékelt iTunes szoftveren keresztül lehet feltölteni a készülékre. Bár ez az üzemidő nem túl magas, a kisméretű akkumulátortól így is szép teljesítmény. A készülék az USB-porton keresztül 3 óra alatt tölthető fel teljesen, nulláról.

A hangminőség kifogástalan, a füles szintén, ehhez a lejátszóhoz nem kell másik fülhallgatót vennünk annak gyatra minősége miatt. A 18 mm-es, Neodymium mágnesekkel ellátott apró hangszórók teszik a dolgukat. A nano apró méretei ellenére a zenehallgatást semmi sem zavarja meg. A készülék alján teljesen szabványos csatlakozót találhatunk így a külső hangszórókat nyújtó kiegészítőket -- mint például a JBL vagy az Altec Lansing aktív hangszórókészlete -- az iPod nanóval is használhatjuk.

A színes kijelző természetesen zabálja az áramot, így ha fotókat is nézegetünk lejátszás közben, esetleg játszunk, vagy feltöltött szöveget olvasunk – ezt is lehet --, készüljünk fel jóval rövidebb üzemidőre. Aktív használat, folyamatos háttérvilágítás mellett az akkumulátor csak 3-4 órát bír ki, igaz ki az, aki egy hétköznap során ennél hosszabb időn keresztül nyomkodja készülékét, este pedig fel lehet csatlakoztatni a készüléket újratöltésre. Ez a gyakori töltés inkább csak annak fényében lehet érdekes, hogy az Apple-nek nemrég kellett másfél millió iPod akkumulátort kicserélnie annak rohamosan gyengülő teljesítménye miatt.

iTunes

A zeneszámok felmásolását, a névjegyek, naptár szinkronizálását az Apple iTunes zenelejátszó és -menedzser szoftvere végzi el. Dalokat csakis ezen az alkalmazáson keresztül tölthetünk fel a készülékre, letölteni pedig nem lehet őket -- bár léteznek alternatív megoldások, különféle hackek. A PC-re vagy Mac-re dugott lejátszó eltávolítható meghajtóként is funkcionál, így lényegében bármilyen adatot hurcolhatunk a vékony lejátszó hatalmas kapacitásával.

Feltéve, hogy engedi ezt az iTunes: a Mac-en formázott készüléket PC-s használathoz újra le kell formázni, mely az adatok teljes elvesztését jelenti. Bár az ok világos, az okozat számomra teljesen érthetetlen. Ez ráadásul azt eredményezi, hogy a két platform közötti állományhurcolásra a készülék sajnos alkalmatlan ebben az esetben. Öröm az ürömben, hogy az Apple PC-re formázott készüléket tesz a dobozba, mely viszont Mac-en is használható, így kiküszöbölhető ez a probléma.

A sok pozitívum mellett negatívum az is, hogy a lejátszóhoz nem mellékelnek semmilyen kiegészítőt, egyetlen árva védőtokot sem, noha a nano rendkívül sérülékeny. A fémes hátlapon és a fényesre polírozott műanyag előlapon nem csak az ujjlenyomatok hagynak csúnya nyomokat, hanem az apró karcolások is, melyekből igen könnyű összeszedni párat. Ezen pedig kár volt spórolni.

Az iSuppli legutóbb szétszerelt egy nanót, és megbecsülte, mennyibe kerülhet a készülék: a felmérés szerint a bekerülési árnál nagyjából 100 százalékkal adja drágábban a nanót az Apple, így bőven juthatott volna némi pénzmag egy ilyen apróságra.

Egy azonban biztos: ha hordozható audiolejátszót szeretnénk vásárolni, feltétlenül vegyük számításba a legújabb, legkisebb iPodot. A kisebbik, mégis 2 gigabájtos kapacitású modell itthon bruttó 60 ezer forintba kerül, s bár tény, hogy ennyiért már 20 gigabájtos, merevlemezes készülékeket lehet kapni, azonban 2 gigás, memóriás, szupervékony, minden igényt kielégítő zenelejátszó csak egyetlen egy létezik jelenleg a piacon. Az iPod nano.

iPod nano működés közben

Apple iPod nano 2 GB értékelés

   
Minőség 10
Képességek 9
Ár/érték 9
Összbenyomás 10
Az értékelés szubjektív véleményünkön alapul

Az iPod nanót az X-multimediashop biztosította részünkre.

Véleménye van?

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról