Szerző: Bodnár Ádám

2005. szeptember 8. 09:11

Az Apple bemutatta új iPod lejátszóját és az iTunes mobiltelefont

Az Apple véget vetett a pletykálkodásnak és találgatásoknak, amikor tegnap bemutatta legújabb iPod lejátszóját, valamint a Motorola által gyártott Rokr mobiltelefont, amely képes az iTunes szoftver segítségével letöltött dalokat megszólaltatni. A San Franciscó-i rendezvényt az Apple-től megszokott felhajtás kísérte, a színpadon Steve Jobs elnök-vezérigazgató mellett feltűnt Kanye West rapper, videokonferencia segítségével pedig jelen volt Madonna is.

[HWSW] Az Apple véget vetett a pletykálkodásnak és találgatásoknak, amikor tegnap bemutatta legújabb iPod lejátszóját, valamint a Motorola által gyártott Rokr mobiltelefont, amely képes az iTunes szoftver segítségével letöltött dalokat megszólaltatni. A San Franciscó-i rendezvényt az Apple-től megszokott felhajtás kísérte, a színpadon Steve Jobs elnök-vezérigazgató mellett feltűnt Kanye West rapper, videokonferencia segítségével pedig jelen volt Madonna is.

iPod Nano

Noha mindenki arra számított, hogy ezen a rendezvényen az Apple elsősorban a zenelejátszós Motorola mobiltelefonra koncentrál, a vállalat inkább az új iPodot helyezte előtérbe. Az iPod Nano névre keresztelt készülék joggal kapott kiemelt figyelmet, hiszen már első látásra is impresszív, amit az Apple mérnökei létrehoztak. Az iPod minit felváltó lejátszó csupán akkora mint egy hitelkártya, vastagsága mindössze 7 milliméter, tömege pedig 42 gramm.

Az iPod nanóban flash memória szolgál az adatok tárolására, a vállalat kínálatában 2 és 4 gigabájt kapacitású modellek szerepelnek, amelyek 199 és 249 dollárba kerülnek. Vékony kivitele ellenére az iPod Nano mindazt tudja, amit a korábbi iPod mini, sőt, még többet is, ugyanis kijelzője már színes. A fekete és fehér színben elérhető iPod Nano ugyanazt a 30 tűs csatlakozót tartalmazza majd mind az iPod és az iPod mini, ami azt jelenti hogy kompatibilis a már piacon levő kiegészítőkkel.

Steve Jobs szerint az iPod mini volt a legnépszerűbb Apple zenelejátszó és az iPod Nano méltó örököse lesz. "Az iPod Nano az eredeti iPod óta a legnagyobb dobás" -- mondta Jobs. "Az iPod Nano egy teljes funkcionalitással rendelkező iPod, elképesztően kis méretben és alapjaiban meg fogja változtatni a hordozható zenelejátszók piacát." A vadonatúj iPodot a mai naptól árusítják az Apple amerikai boltjai, hazánkba azonban várhatóan csak októberben érkezik.

ROKR

Az iPod Nano árnyékában némileg kevesebb figyelmet kapott a Motorola által gyártott ROKR zenelejátszós mobiltelefon, amelyről már több mint egy éve beszél a szakma. A színes kijelzős készülék képes összekapcsolódni a számítógépen futó iTunes kliensprogrammal és onnan dalokat letölteni, majd azokat lejátszani. "Ma a szövegnek vége és végre elkezdődik a zene" -- mondta Ralph de la Vega, a ROKR telefont az Egyesült Államokban kizárólagos joggal forgalmazó Cingular Wireless mobiltelefon-szolgáltató operatív igazgatója.

A ROKR a hétvégén kerül a Cingular boltjaiba és két éves előfizetői szerződés megkötése esetén 249 dollárba kerül. Érdekes, hogy bár a készülék memóriája kártyákkal bővíthető, a ROKR legfeljebb 100 dal tárolására képes, valószínű az Apple így akarta elejét venni annak, hogy a mobiltelefon veszélyeztesse az iPodok sikerét. A ROKR európai elérhetőségéről nem esett szó, de jól értesült források tudni vélik hogy a nagy európai szolgáltatók közül az O2 és a T-Mobile is hamarosan felveszik kínálatukba a készüléket.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról