Szerző: Ady Krisztián

2005. augusztus 29. 09:48

Szeptembertől lesz kapható a Canon EOS-1D Mark II digitális fényképezőgép továbbfejlesztett változata

A Canon az új EOS 5D mellett nemrég bemutatta az EOS-1D Mark II továbbfejlesztett változatát, az EOS-1D Mark II N digitális fényképezőgépet is. Az új gép a korábbi modellhez hasonlóan 8,2 megapixel felbontású, másodpercenként 8,5 kép készítésére képes, és a nagyobb teljesítményű puffernek köszönhetően ezt a sebességet 48 JPEG vagy 22 RAW kép elkészültéig tudja tartani.

[HWSW] A Canon az új EOS 5D mellett nemrég bemutatta az EOS-1D Mark II továbbfejlesztett változatát, az EOS-1D Mark II N digitális fényképezőgépet is. Az új gép a korábbi modellhez hasonlóan 8,2 megapixel felbontású, másodpercenként 8,5 kép készítésére képes, és a nagyobb teljesítményű puffernek köszönhetően ezt a sebességet 48 JPEG vagy 22 RAW kép elkészültéig tudja tartani.

Újdonságok

A 2 hüvelykes LCD-kijelzőt 2,5 hüvelykesre növelték, a dupla CompactFlash és Secure Digital memóriakártya-helyeknek köszönhetően pedig különválaszthatóak a RAW és a JPEG formátumban készülő képek. A színmátrix és a paraméter-beállítások helyett a Canon ennél a készüléknél is bevezette az új képstílus -- Picture Style -- funkciót, mely a hatféle gyári beállítással leegyszerűsíti a fényképezőgépen végzett képbeállítást és -feldolgozást.

A képminőségért az APS-H méretű (28,7 x 19,1 mm-es) CMOS érzékelő és a DIGIC II processzor felel. Az EOS-1D Mark II N 45 pontos autofókusszal rendelkezik és 0,2 másodpercen belül üzemkész. A széles tartományban (ISO 100-1600) állítható érzékenység egy-egy értékkel mindkét irányban kiterjeszthető, így a teljes érzékenységi skála ISO 50-től ISO 3200-ig terjed.

Személyre szabható

A fényképezőgépben tárolt fájlok személyre szabhatóak: a felhasználó választja meg a fájlnév első négy betűjét, a gép pedig megtoldja azt egy négyjegyű sorszámmal -- ez az opció különösen hasznos hírügynökségeknek és képtáraknak, ahol egyszerre több különböző fotóstól származó memóriakártyával dolgoznak.

Az EOS-1D Mark II N zárját 200 ezer expozícióra tervezték, a magnézium-ötvözet borítás pedig több mint 70 tömítéssel rendelkezik a víz, a por és a szennyeződés távoltartására. Az EOS-1D Mark II N kompatibilis a Canon összes EF objektívjével és a teljes EX szériás Speedlite vakucsaláddal.

Az EOS-1D Mark II N csomagjában megtalálható az EOS Digital Solutions Disk 11-es verziója, amely tartalmazza a Canon RAW képfeldolgozó-programjának, a Digital Photo Professional-nek (DPP) továbbfejlesztett változatát is. A 2.0-ás verzió felismeri az EOS D30-tól kezdődően az összes EOS fényképezőgéppel készített RAW képet, és támogatja a képstílusokat is. A lemezen megtalálhatóak még a ZoomBrowser EX (PC) és az ImageBrowser (MAC) v5.5 programok is a képek megjelenítéséhez és rendezéséhez, az EOS Capture v1.5 számítógéppel irányított fényképezéshez használható szoftverek, illetve a PhotoStitch v3.1, a PhotoRecord v2.2 (PC), a RAW ImageTask v2.2 és a CameraWindow v 5.3 programok.

Az EOS-1D Mark II N szeptembertől a magyarországi szaküzletekben is megvásárolható lesz.

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.

a címlapról