:

Szerző: Ady Krisztián

2005. augusztus 26. 13:28

Mobil zeneboltot indított a T-Mobile

A T-Mobile a 3G hálózatának kereskedelmi elindításával együtt jelentette be mobil zeneboltját, teljes zeneszámok letöltését nyújtó szolgáltatását. A Mobil Zenegép szolgáltatást egyelőre Nokia 6630-as és 6680-as telefonokra telepíthető, utólagosan a t-zones WAP-portálról letölthető symbianos kliensprogram segítségével lehet igénybe venni.

[HWSW] A T-Mobile a 3G hálózatának kereskedelmi elindításával együtt jelentette be mobil zeneboltját, teljes zeneszámok letöltését nyújtó szolgáltatását. A Mobil Zenegép szolgáltatást egyelőre Nokia 6630-as és 6680-as telefonokra telepíthető, utólagosan a t-zones WAP-portálról letölthető symbianos kliensprogram segítségével lehet igénybe venni.

Sok-sok dal

A T-Mobile sajtóközleménye szerint a szolgáltató szerverein mintegy 300 ezer felvétel között lehett könnyedén, a harmadik generációs hálózatnak köszönhetően december 31-éig ingyenesen, adatforgalmi díj nélkül letölteni és keresni. Ahol a harmadik generációs hálózat nem érhető el, ott viszont a GPRS/EDGE adatátvitel forgalma után az online keresésért és a számok letöltéséért is fizetni kell a meghirdetett díjakat.

A T-Mobile szolgáltatásának beindításához ugyanazt a Groove Mobile-t választotta partnerül, aki a Pannon GSM számára is biztosít letölthető dalokat. A Groove Mobile -- honlapja tanúsága szerint -- több nagy kiadóval, így a Warner Music Internationallel, a Universal Music Grouppal, a Sony Music-kel, az EMI-jal, a BMG-vel és az angol V2MUSIC-kal (Virgin) áll szerződésben, így ezen kiadók dalai közül lehet böngészni.

Magyar kliensprogram

A Nokia okostelefonokra telepíthető szoftver magyarul, könnyen kezelhető felületen keresztül teszi elérhetővé a kínálatban szereplő dalokat, melyekből ingyenesen -- pontosabban az EDGE/GPRS adatforgalmi díj ellenében -- 30 másodperces előzetes is meghallgatható, zsákbamacskának helye itt nincs. A szoftver a harmadik generációs hálózaton keresztül gyorsan működik, a kiválasztott dal albumának címlapját is megjeleníti, amennyiben az elérhető.

A kliens egyben lejátszóprogramként is funkcionál, mivel a .koz kiterjesztésű, valójában AAC formátumú dalokat más okostelefonon található alkalmazás nem ismeri fel. A megvásárolt zeneszám a letöltés közben azonnal meg is szólal, rögtön hallgathatjuk is azt. A dalokat letöltést követően lemásolhatjuk más adattárolóra, például a PC merevlemezére, azonban meghallgatni csak a mobiltelefonra visszamásolva tudjuk őket, erre a "problémára" a legegyszerűbb ötlet, a kiterjesztés átírása nem nyújt megoldást.

Nem olcsó, ellenben drága

A sajtóközlemény szerint a letölthető zeneszámok a számítógépes és hordozható lejátszók esetén megszokott jó minőségben hallgathatók meg, ez azonban szerkesztőségünk szubjektív véleménye szerint enyhén szólva túlzás. A próbából megvásárolt, 4 perc 48 másodperces zeneszám mindössze 1,1 megabájt méretű, ami átlagosan 32 kbit/s-os bitrátát jelent, ez azonban még az MP3-nál valóban jobb hatásfokú AAC kodeknél is meglehetősen karcsúnak mondható. Az élvezhető, valóban zenei élményt nyújtó hangzáshoz legalább 64 kbit/s-os bitrátára lenne szükség, még a mobiltelefonok speciális körülményeinek -- kisebb tárhely -- figyelembe vételét követően is.

A helyzet még elszomorítóbb, ha megnézzük a végösszeget: egyetlen dal birtoklása nem kevesebb mint bruttó 525 forintba kerül, melyet ha nem az év végéig ingyenesen elérhető harmadik generációs adathálózaton keresztül töltünk le, további GPRS/EDGE adatforgalmi díjak terhelnek. A hatalmas kínálat így egyszerűen értelmét veszti: ennyiért, ilyen minőségre valószínűleg nem lesz vevő a jobb minőségű MP3-on nevelkedett hazai piac, legfeljebb az első letöltött szám erejéig, az első csalódásig.

A piac azonban akár pozitívan is fogadhatja a Mobil Zenegépet: ott, ahol a mobiltelefon-tulajdonosok egy szimpla polifónikus csengőhangért hajlandóak több mint 400 forintot kifizetni, az 525 forintos dal ár akár még kedvezőnek is tűnhet.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 24. 14:53

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.