Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Keres
Ősszel is lesz HWSW free! Alkalmazott AI meetup és agilis fejlesztői meetup a módszertanok dzsungeléből, szeptember 24-25-én.

Befejeződött a Sprint és a Nextel fúziója

Bodnár Ádám, 2005. augusztus 15. 09:47
Ez a cikk több évvel ezelőtt születetett, ezért előfordulhat, hogy a tartalma már elavult.
Frissebb anyagokat találhatsz a keresőnk segítségével:

A Sprint mobilszolgáltató bejelentette, hogy lezárta a rivális Nextel felvásárlását. Az összeolvadás főképp a méretgazdaságosságról szól: a Sprint és a Nextel összesen 12 milliárd dollár megtakarítást vár, elsősorban a működési és tőkeberuházási költségek megosztása miatt. A felvásárlás értéke 35 milliárd dollárt tett ki.

hirdetés
[HWSW] A Sprint mobilszolgáltató bejelentette, hogy lezárta a rivális Nextel felvásárlását. Az összeolvadás főképp a méretgazdaságosságról szól: a Sprint és a Nextel összesen 12 milliárd dollár megtakarítást vár, elsősorban a működési és tőkeberuházási költségek megosztása miatt. A felvásárlás értéke 35 milliárd dollárt tett ki.

Win-win

A Nextel számára azért volt előnyös az összeolvadás a Sprinttel, mert a cég országos hálózata nem alkalmas nagy sávszélességű szolgáltatások nyújtására, ugyanakkor hűséges vállalati előfizetői nagy értéket képviselnek. Az Egyesült Államokban országos lefedettséggel rendelkező mobilszolgáltatók közül a Nextel hálózata a legkisebb. A Sprint hozta magával a lakossági ügyfeleket és a modern hálózatot.

A Sprint és a Nextel összeolvadása lévén létrejött vállalat Sprint Nextel néven az amerikai mobilpiac harmadik legnagyobb szereplője lett. A Sprint Nextel igazgatótanácsának elnöke Tim Donahue, a Nextel korábbi elnöke lett, az elnök-vezérigazgatói pozíciót pedig Gary Forsee, a Sprint vezetője tölti be. A cég főhadiszállása a Nextel eddigi központjában, a virginiai Restonban lesz. A tizenkét tagú igazgatótanácsba a Sprint és a Nextel egyaránt hat-hat tagot delegál.

Konszolidáció

Nem ez az év első jelentős összeolvadása az amerikai mobilpiacon: márciusban a Cingular Wireless 41 milliárd dollárt fizetett az AT&T Wirelessért, ezzel került piacvezető pozícióba. Az AT&T Wirelessért sokáig versenyben volt a Vodafone is, azonban a Cingular végül jobb ajánlatot tett: részvényenként 15 dollárt.

A Sprint és a Nextel egyesülése után az év eleji hatról négyre csökkent a jelenős amerikai mobilszolgáltatók száma, már csak a Cingular, a Verizon, a Sprint Nextel és a T-Mobile van a piacon, és ha hihetünk a híreknek, könnyen elképzelhető, hogy a Sprintet -- akár Nextelestől -- bekebelezi a Verizon. Szakértők szerint azonban ebben az esetben a versenyügyi hatóságok komoly akadályt gördíthetnek az ügylet elé.

Alkalmazott AI meetup és agilis fejlesztői meetup a módszertanok dzsungeléből, szeptember 24-25-én.